Dacă pe 1 iunie, în fiecare an îi sărbătorim pe toți copiii, pe 2 iunie, ne îndreptăm atenția spre copiii adoptați sau spre cei care urmează să fie adoptați. În anul 2014, data de 2 iunie a fost declarată prin lege “Ziua Națională pentru Adopții”, având ca scop promovarea adopțiilor și propunerea de soluții pentru simplificarea procedurilor de adopție.
Începând cu luna august 2016, au intrat în vigoare modificările la Legea adopției, care au crescut șansele copiilor cu vârste mai mari de 5 ani, din sistemul de protecție specială, de a fi adoptați.
În județul Arad adopția copiilor a cunoscut în fiecare an o creștere. Astfel, la nivelul județului Arad, de la începutul anului 2018, 27 de familii atestate se află în evidențele DGASPC Arad, 27 de copii sunt înregistrați cu propunere pentru adopție de la Serviciul Management de Caz, iar alți 16 copii au fost deja încredințați în vederea adopției.
“Celebrarea Zilei Naționale pentru Adopție este o ocazie de a promova adopția și importanța unei familii stabile pentru orice copil, indiferent de vârstă, etnie sau stare de sănătate. Toți copiii merită să aibă o familie și o copilărie fericită! Diferențele nu îi fac mai buni sau mai răi, ci speciali și unici. La mulți ani tuturor copiilor, precum și familiilor care au adoptat sau urmează să adopte copii!” precizează Erika Stark, directorul general al DGASPC Arad.
Numărul copiilor adoptabili aflați în evidențele Serviciului Adopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad este în acest moment de 81, din care 28 în potrivire inițială sau practică. Special pentru a marca această zi, specialiștii DGASPC Arad au organizat o campanie de informare și conștientizare a arădenilor cu privire la procedura adopției.
“Adopţia necesită un angajament de durata unei vieţi și de aceea este deosebit de important ca persoanele sau familiile care doresc sa devină părinți adoptatori să fie pregătiți să facă faţă noilor provocări. Specialiștii noștri acompaniază copilul și familia adoptatoare ca să facă față acestor schimbări esențiale în viața lor și urmăresc evoluția copiilor și a familiilor adoptive pe o perioadă de doi ani de la încuviințarea adopției”, precizează Aurora Lupaș, șef Serviciul Adopții din cadrul DGASPC Arad.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad invită familiile din județul Arad care doresc să adopte un copil sau să primească informații despre procedura adopției să se adreseze instituției direct Serviciului Adopții, la sediul DGASPC de pe strada 1 Decembrie 1918, nr.14 sau la telefon 0257/210055, luni-joi între orele 8-16.30, vineri între orele 8-14.