Ziua mondială a sclerozei multiple este marcată anual la 30 mai. Evenimentele şi campaniile dedicate acestei zile se desfăşoară de-a lungul lunii mai, reunind comunitatea formată de-a lungul timpului în jurul acestei afecţiuni.
Campania din 2019, intitulată #MyInvisibleMS, are ca temă vizibilitatea. Scopul campaniei este conştientizarea simptomelor invizibile ale sclerozei multiple (SM) şi a impactului său nevăzut asupra calităţii vieţii, evidenţiază worldmsday.org. #MyInvisibleMS îşi propune să dea ocazia tuturor celor afectaţi de scleroza multiplă să-şi împărtăşească experienţa şi să explice ceea ce ar trebui să ştie ceilalţi pentru a înţelege această afecţiune, astfel încât să înţeleagă cum pot oferi susţinerea potrivită.
În 2009, Federaţia Internaţională a Sclerozei Multiple (MSIF), cu sediul la Londra, şi membrii săi afiliaţi au iniţiat prima zi mondială a sclerozei multiple. De-a lungul timpului, iniţiativa a ajuns la sute de mii de persoane din toată lumea, fiecare campanie având o temă diferită în fiecare an. MSIF pune la dispoziţie un set de resurse gratuite pentru a-i ajuta pe toţi cei interesaţi să ia parte la Ziua mondială a sclerozei multiple. Oricine poate accesa aceste resurse sau poate crea unele proprii pentru a determina schimbări pozitive în viaţa celor peste 2,3 milioane de oameni din întreaga lume afectaţi de scleroză multiplă, potrivit www.msif.org.
Scleroza multiplă reprezintă una dintre cele mai comune afecţiuni ale sistemului nervos central (creier şi măduva spinării), provocând dizabilitate în rândul tinerilor. Cifra celor afectaţi este estimată la 2,3 milioane, însă, probabil că alte câteva sute de mii rămân nediagnosticate. Cele mai multe persoane cu scleroză multiplă sunt diagnosticate între 25 şi 31 de ani, numărul femeilor fiind dublu faţă de cel al bărbaţilor. Cauzele nu sunt cunoscute încă şi nici un tratament care să ducă la vindecare. Totuşi, există câteva remedii care pot ajuta în unele forme de scleroză multiplă şi alte măsuri care pot ameliora simptomele.
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative din România (APAN) celebrează această zi alăturându-se campaniei din 2019, prin organizarea mai multor evenimente: între 27 şi 31 mai, se desfăşoară campania de conştientizare SM şi colectare de fonduri pentru proiectele #SwimathonBucureşti şi #MSKidsRetreat la Promenada Mall; la 30 mai, au loc la Hotel Concorde din Bucureşti lansarea filmului „Cadoul” şi o reuniune la care participă oficiali, specialişti, pacienţi, reprezentaţi ai industriei farmaceutice şi jurnalişti, iar seara, clădirea de birouri Globalworth Tower este iluminată în portocaliu, culoarea SM, conform http://www.afectiuni-neurodegenerative.ro. În plus, la 31 mai 2019, este lansată campania „Când uşor devine greu. Scleroza multiplă”, la cafeneaua Beans&Dots. Potrivit statisticilor, în România sunt peste 7.500 de oameni cu scleroză multiplă, din care mai mult de o jumătate sunt femei.
Sursa: agerpres.ro