Ziua mondială a albinelor se sărbătoreşte, în fiecare an, la 20 mai

by Cristian Dobre

Ziua mondială a albinelor se sărbătoreşte, în fiecare an, la 20 mai în scopul evidenţierii importanţei albinelor pentru umanitate şi necesităţii protejării acestora dar şi a altor polenizatoare.

Data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Janša (20 mai 1734-13 septembrie 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.

Ziua a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia, avându-l ca şef de proiect pe vicepremierul Dejan Židan, conform www.worldbeeday.org şi www.blog.mybees.ro.

Cu prilejul proclamării Zilei mondiale a albinelor, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Carla Mucavi, sublinia: „Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii …Pe scurt, fără albine, FAO nu poate realiza o lume fără foame. Ziua mondială a albinelor recunoaşte importanţa acestor mici ajutoare şi va creşte gradul de conştientizare a necesităţii protejării.”

Dispariţia albinelor ameninţă siguranţa alimentaţiei mondiale având în vedere că o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine, potrivit www.publika.md.

În ultimii ani, potrivit unor studii efectuate de ONU şi de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, populaţiile de albine şi polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic, ca o consecinţă a activităţii umane iraţionale – agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice, etc. Decimarea populaţiilor de albine a determinat ţări ca Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie sau China să emită norme de reglementare pentru restrângerea folosirii pesticidelor, una dintre principalele cauze ale dispariţiei albinelor.

Comisia Europeană a anunţat la 15 mai 2019, printr-un comunicat, că a decis să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană intitulată „Salvaţi albinele! Protejarea biodiversităţii şi îmbunătăţirea habitatelor pentru insecte în Europa” care să se concentreze asupra lansării unor obiective obligatorii precum: promovarea biodiversităţii drept obiectiv global al Politicii Agricole Comune; reducerea semnificativă a utilizării pesticidelor, interzicerea pesticidelor nocive; reducerea efectivă a poluării cauzate de unele substanţe nutritive; stabilirea efectivă a unor zone de conservare; intensificarea cercetării şi a monitorizării şi îmbunătăţirea educaţiei.

Înregistrarea acestei iniţiative va avea loc la 27 mai 2019, după care va urma procesul de colectare a semnăturilor de susţinere de către organizatori, care va dura un an. Dacă în acest interval se vor aduna un milion de declaraţii de susţinere a iniţiativei, din cel puţin şapte state membre ale UE, Comisia va avea la dispoziţie trei luni pentru a lua o decizie: fie va da curs solicitării, fie o va respinge, a precizat Executivul comunitar.

România marchează în 2019, Ziua mondială a albinelor, în contextul exercitării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, organizând, prin intermediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Asociaţiei Crescătorilor de Albine, conferinţa cu tema „Apicultura în context european şi mondial” şi o expoziţie de produse apicole, potrivit www.romania2019.eu.

Evenimentul are loc la sediul Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Bucureşti, în zilele de 25 şi 26 mai, şi îşi propune să evidenţieze importanţa albinelor pentru umanitate şi pentru întregul ecosistem, necesitatea conservării albinelor în contextul schimbărilor climatice precum şi rolul crucial al acestora în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei.

Albert Einstein obişnuia să spună că „atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit” (http://madr.ro).

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate