Ziua internaţională de solidaritate cu poporul palestinian (The International Day of Solidarity with the Palestinian People) este celebrată, în fiecare an, de Organizaţia Naţiunilor Unite la 29 noiembrie sau în jurul acestei date, în conformitate cu Rezoluţiile 32/40 B din 2 decembrie 1977, 34/65 D din 12 decembrie 1979 şi cu alte rezoluţii ulterioare, arată site-ul oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
Alegerea datei de 29 noiembrie a fost determinată de semnificaţia sa specială pentru poporul palestinian. Într-adevăr, în această zi a anului 1947, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia 181 (II), referitoare la împărţirea Palestinei, rezoluţie ce stipula divizarea teritoriului palestinian şi crearea a două state, unul evreu şi celălalt arab, în timp ce oraşul Ierusalim era plasat sub administraţia Naţiunilor Unite, ca zonă cu un regim internaţional special („corpus separatum”).
Problema palestiniană s-a aflat permanent în atenţia ONU.
În anul 1975, prin Rezoluţia 3376 a Adunării Generale, a fost înfiinţat Comitetul ONU pentru Exercitarea Drepturilor Inalienabile ale Poporului Palestinian.
În 1977, Adunarea Generală a solicitat marcarea anuală a zilei de 29 noiembrie drept „Ziua internaţională de solidaritate cu poporul palestinian” (rezoluţia 32/40 B).
La 1 decembrie 2005, prin Rezoluţia 60/37, Adunarea Generală a solicitat Comitetului pentru Exercitarea Drepturilor Inalienabile ale Poporului Palestinian şi Diviziei pentru Drepturile Palestiniene ca, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei internaţionale de solidaritate cu poporul palestinian, să organizeze o expoziţie anuală pe tema drepturilor palestinienilor sau un eveniment cultural, în colaborare cu Misiunea permanentă ONU de observare a Palestinei. Adunarea Generală a încurajat, de asemenea, statele membre să continue să acorde un larg sprijin şi să promoveze marcarea acestei Zile a solidarităţii.
Ca răspuns la apelul Organizaţiei Naţiunilor Unite, guvernele şi societatea civilă desfăşoară, anual, diverse activităţi în scopul celebrării acestei zile, printre care publicarea unor mesaje speciale de solidaritate cu poporul palestinian, organizarea de reuniuni, difuzarea unor publicaţii şi unor materiale informative, precum şi proiecţii de film.
La sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, Comitetul pentru Exercitarea Drepturilor Inalienabile ale Poporului Palestinian se reuneşte în sesiune specială, în fiecare an, pentru a marca această zi consacrată poporului palestinian.
De asemenea, un buletin special, care conţine textele declaraţiilor făcute şi mesajele primite cu ocazia acestei zile, este publicat anual de Divizia pentru Drepturile Palestiniene a Secretariatului Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Totodată, la birourile Naţiunilor Unite de la Geneva şi de la Viena sunt organizate întâlniri dedicate Zilei internaţionale de solidaritate cu poporul palestinian.
În 2015, drapelul palestinian, având culorile roşu, negru, alb şi verde, a fost arborat, pentru prima dată, la sediul ONU din New York.
În perioada 29 noiembrie 2018-4 ianuarie 2019, sediul Naţiunilor Unite a găzduit expoziţia „Unrealized Rights, Unfulfilled Promises: 70 Years of the Universal Declaration of Human Rights and of the Palestinian People’s Nakba”.
Anul acesta, întâlnirea specială pentru marcarea Zilei internaţionale de solidaritate cu poporul palestinian a fost programată la 27 noiembrie 2019, la New York. Din 27 noiembrie 2019 şi până la 6 ianuarie 2020, la sediul Naţiunilor Unite din New York este deschisă o expoziţie intitulată „Palestine – the most universal of national causes”, ce prezintă fotografii şi citate ale unor persoane publice, care şi-au exprimat solidaritatea cu poporul palestinian, arată site-ul www.un.org.
Sursa: agerpres.ro