Ziua internaţională a radiologiei

by Cristian Dobre

Ziua internaţională a radiologiei, marcată în fiecare an la 8 noiembrie, este dedicată, în 2018, imagisticii cardiace, pentru a sublinia rolul important pe care aceasta îl are în depistarea, diagnosticarea şi controlul bolilor cardiace,cu scopul îmbunătăţirii calităţii în tratamentul pacienţilor. De asemenea, pentru această temă, se colaborează, în 2018, cu Societatea Europeană de radiologie Cardiovasculară, potrivit site-ului internationaldayofradiology.com.

Marcarea zilei de 8 noiembrie ca zi internaţională a radiologiei este o iniţiativă a Societăţii Europene de Radiologie, a Societăţii Radiologice a Americii de Nord şi a Colegiului American de Radiologie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în ceea ce priveşte importanţa acestei specialităţi medicale.

Ziua internaţională a radiologiei a fost marcată pentru prima dată în 2012 şi este continuatoarea Zilei europene a radiologiei, lansată în 2011 şi sărbătorită doar o singură dată, la 11 februarie acelaşi an, cu ocazia comemorării fizicianului Wilhelm Conrad Röntgen, care a descoperit, în 1895, razele X. Din 2012, printre temele vizate cu ocazia marcării Zilei internaţionale a radiologiei s-au aflat imagistica oncologică, imagistica pulmonară, imagistica creierului, imagistica pediatrică, imagistica sânului.

Radiologia este o ramură a medicinei care examinează corpul uman cu ajutorul razelor X, în vederea stabilirii diagnosticelor sau a tratării şi gestionării bolilor vizualizate. Printre tehnologiile imagistice utilizate de radiologi se numără: ultrasonografia, tomografia computerizată (CT), medicina nucleară, tomografia prin emisie de pozitroni, rezonanţa magnetică nucleară (RMN). Cea mai cunoscută subspecialitate a radiologiei este cea folosită cu scopul diagnosticării, în acest sens radiografia sau roentgenografia fiind una dintre cele mai frecvente aplicaţii imagistice folosite. Radiografiile sunt astfel produse prin transmiterea de raze X printr-un pacient către un dispozitiv de captare, pentru ca apoi să fie convertite într-o imagine pentru diagnostic, potrivit site-ului webclinic.ro.

În afară de radiologia de diagnosticare, există şi radiologia intervenţională, care utilizează imaginea ghidată obţinută cu ajutorul razelor X pentru efectuarea de proceduri minim-invazive, în scop de diagnostic şi tratament pentru numeroase boli ale diverselor organe. Este folosită cu efecte foarte bune în proceduri precum angioplastia, embolizarea, regresarea leziunilor vasculare, dilatarea şi stentarea la nivelul vaselor de sânge.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments