Ziua internaţională a muzicii reggae (International Reggae Day) este marcată în fiecare an la 1 iulie, în 2020 ajungând la a 26-a aniversare, şi sărbătoreşte genul muzical pe care l-a reprezentat cunoscutul artist jamaican Bob Marley. În memoria lui, în fiecare an are loc la Kingston, în Jamaica, International Reggae Day – un festival care adună mii de muzicieni şi iubitori ai acestui gen muzical, potrivit site-ului www.national-awareness-days.com/international-reggae-day.
International Reggae Day promovează industriile creative din Jamaica şi stilul de viaţă reggae, scrie site-ul www.ireggaeday.com. Muzica reggae a apărut în Trenchtown. Muzicienii din Jamaica au combinat stiluri auzite la radio din SUA, ca R&B şi jazz, cu muzica tradiţională, care mai apoi a devenit reggae, cu influenţe din muzica soul. Muzica reggae a început să fie ascultată pe plan internaţional în anii ’60-’70, datorită unor artişti ca Bob Marley şi Jimmy Cliff, care au popularizat mişcarea Rastafari în lume. Ulterior s-au regăsit influenţe reggae şi în muzica altor artişti sau formaţii muzicale. Inclusiv melodia „Ob-La-Di, Ob-La-Da” a formaţiei The Beatles conţine influenţe de ritm reggae, scrie site-ulwww.national-awareness-days.com/international-reggae-day. Există diferite tipuri de reggae – roots reggae, reggae skinhead şi „dub”, toate recunoscute. Poezia dub este o poezie West Indian recitată pe beat-uri reggae, precizează site-ul amintit.
Alte nume de artişti sau formaţii cunoscute pentru stilul reggae sunt Peter Tosh, Freddie McGregor, Toots & The Maytals, Burning Spear, Black Uhuru, Prince Lincoln Thompson, Bunny Wailer, The Congos, Mikey Dread, Don Carlos, The Viceroys, The Meditations, Wailing Souls, Norris Reid, Michael Phrophet, The Heptones, Dennis Brown, Twinkle Brothers, Damian Marley, Julian Marley, Max Romeo, Alborosie, Mr. Levy.
Cel mai cunoscut reprezentant al muzicii reggae, Bob Marley, s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica. Şi-a început cariera cu The Wailers, grup pe care l-a format alături de Peter Tosh şi Bunny Livingston în 1963, conform site-ului imdb.com.
A colaborat cu Lee Scratch Perry, rezultând unele dintre cele mai apreciate melodii precum ”Soul Rebel”, ”Duppy Conquerer”, ”400 Years” şi ”Small Axe”. Chris Blackwell, fondatorul companiei Island Records, a semnat un contract cu The Wailers, din colaborare rezultând apariţia albumului ”Catch a Fire”. Acesta a fost urmat de ”Burnin”, pe care s-au regăsit melodii precum „Get Up Stand Up” şi „I Shot the Sheriff”.
În 1974, Tosh şi Livingston au părăsit grupul pentru a începe cariere solo. Ulterior, Marley a pus bazele grupului ”Bob Marley and the Wailers”, în care a fost cooptată şi soţia sa, Rita. În această formulă au fost lansate albumele ”Natty Dread” şi ”Rastaman Vibration”. În 1976, Marley a plecat în Marea Britanie, unde a locuit doi ani. În această perioadă a lansat albumele ”Exodus” (care s-a aflat în topurile britanice timp de 56 de săptămâni) şi ”Kaya”, care i-au adus confirmarea succesului internaţional.
A revenit în Jamaica în 1978, când medicii deja îi confirmaseră o tumoră malignă la un picior. În acelaşi an, a primit Medalia Internaţională pentru Pace din partea delegaţiei africane la Naţiunile Unite.
A urmat albumul ”Survival” (în 1979, promovat printr-un turneu european). În 1980 a început un turneu american, susţinând două concerte la Madison Square Garden. În septembrie 1980, când se afla la New York, a căzut în Central Park. Deja cancerul generase metastaze multiple. A murit la 11 mai 1981, într-un spital din Miami, la vârsta de 36 de ani. A fost înmormântat în Jamaica.
În 2001 a primit o stea pe bulevardul celebrităţilor din Hollywood.
Sursa: agerpres.ro