La 24 aprilie 2020 este sărbătorită, pentru a doua oară, Ziua internaţională a multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace („International Day of Multilateralism and Diplomacy for Peace”), prima celebrare având loc în 2019 la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din New York.
În acest an, activităţile diplomatice de la sediul general al ONU din New York s-au redus considerabil ca urmare a impunerii unor măsuri de limitare a răspândirii coronavirusului care afectează activitatea normală a instituţiei. În aceste condiţii, şedinţa de celebrare a Zilei internaţionale a multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace, programată pentru 24 aprilie 2020, a fost anulată.
Organizaţia Naţiunilor Unite a aprobat la 12 decembrie 2018, prin rezoluţia A/RES/73/127, instituirea Zilei internaţionale a multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace, potrivit www.un.org.
În 2019, conform articolului 7 al rezoluţiei menţionate, Maria Fernanda Espionza Garcés a convocat în ziua de 24 aprilie o întâlnire plenară a Adunării Generale a ONU în calitate de preşedintă a acestui for.
Rezoluţia din 2018 invită toate statele membre şi pe cele cu statut de observator al ONU, organizaţiile internaţionale şi regionale precum şi pe cele nonguvernamentale şi societatea civilă să serbeze această zi şi să disemineze avantajele folosirii multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace, inclusiv prin activităţi educaţionale şi de conştientizare publică.
Apărarea valorilor multilateralismului şi ale cooperării internaţionale, principii ale Cartei ONU şi ale Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă sunt fundamentale în promovarea şi susţinerea celor trei principii de bază ale ONU: pacea şi securitatea, dezvoltarea şi drepturile omului, conform www.un.org. Normele internaţionale şi sistemele bazate pe reglementări care au condus naţiunile de-a lungul a şapte decenii trebuie să facă faţă provocărilor din ce în ce mai mari ale protecţionismului şi izolaţionismului. Problemele globale – precum schimbările climatice, tensiunile geopolitice, crizele umanitare şi ale migranţilor – sunt transfrontaliere, implicând valori şi interese ale naţiunilor şi necesită atenţie şi acţiune colectivă. Avansul tehnologiei a avut, de asemenea un impact determinant asupra peisajului politic şi socio-economic precum şi în relaţiile internaţionale.
Ziua internaţională a multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace reprezintă o reafirmare a Cartei ONU şi ale principiilor sale de rezolvare paşnică a disputelor dintre ţări. Prin ea se recunoaşte folosirea deciziilor multilaterale şi a diplomaţiei în rezolvarea paşnică a conflictelor dintre naţiuni, precizează sursa citată.
„Carta Naţiunilor Unite indică calea, cu viziunea sa asupra oamenilor şi a ţărilor care trăiesc ca buni vecini, apărând valorile universale şi recunoscând viitorul nostru comun. Consolidarea multilateralismului înseamnă consolidarea angajamentului nostru pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă şi construirea unei lumi mai sigure şi mai juste pentru generaţiile viitoare”, afirma secretarul general al ONU, António Guterres, în mesajul său din 2019 de Ziua internaţională a multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace.
Sursa: agerpres.ro