În perioada 17-29 septembrie, Uniunea Sârbilor din Romania împreună cu Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean Arad, şi Primăria Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad, organizează Zilele Culturii Sârbe. Este cel mai important eveniment cultural organizat de către Uniunea Sârbilor, cu o tradiţie de peste 20 de ani, prima ediţie având loc la Arad. Treptat modelul a fost implementat şi în alte localităţi cum ar fi Bucureşti, Timişoara, Reşiţa sau Moldova Nouă.
În deschiderea oficială, vor fi recompensate cu Diploma de recunoştinţă Sava Tekelija personalităţile care şi-au adus o contribuţie semnificativă pentru comunitate – cea mai mare distincţie a Uniunii Sârbilor din România. Pentru a sublinia prezenţa şi influenţa comunităţii sârbe în această zonă, va fi prezentată o expoziţie de fotografii şi costume populare sârbeşti, inclusiv o colecţie de portrete ale familiei Tekelija.
În cadrul evenimentului, se va organiza o seară literară – în colaborare cu Biblioteca Judeţeană A.D. Xenopol –, care va găzdui simpozionul „Aradul de-a lungul timpului”. Simpozionul, cel mai important punct de interes al „Zilelor Culturii Sârbe”, a fost organizat pentru prima data în anul 1999 şi, în cei 20 de ani, a reuşit să atragă numeroase personalităţi, atât din Serbia, cât şi din România. Şi în acest an se anunţă prezenţa a numeroşi istorici, din Serbia, România şi Ungaria, dar şi pasionaţi ai istoriei sau culturii sârbe. Lucrările simpozionului vor fi consemnate într-un volum, intitulat „Arad kroz vreme/Aradul de-a lungul timpului”.
„Prin această ediţie aniversară, a «Zilelor Culturii Sârbe», Aradul îşi confirmă statutul de judeţ multicultural şi multietnic, dovedind că este un oraş european, care-şi scrie singur viitorul, dar în acelaşi timp îşi respectă istoria, tradiţiile şi personalităţile”, a completat Claudia Boghcevici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.
Şirul evenimentelor nu va cuprinde doar municipiul, ci şi comunităţile unde prezenţa sârbilor este semnificativă: Pecica şi Felnac. „Zilele Culturii Sârbe” din acest an se vor încheia cu spectacolul Ansamblului Kolo din Arad, organizat la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, în seara zilei de 28 septembrie .
„Simpozionul «Aradul de-a lungul timpului»este punctul de referinţă al întregului eveniment. Dar, în acest an, am dorit ca în activităţile noastre din cadrul Zilelor Culturii Sârbe să cuprindem şi localităţile din judeţ unde mai regăsim comunităţi importante de sârbi. În Felnac va fi organizat un spectacol folcloric, cu prilejul hramului bisericii din localitate, iar la Pecica se va organiza un turneu de fotbal, tot sub egida comunităţii sârbe. De altfel, tot în ideea consolidării comunităţii sârbe, am lansat campania «Adoptă un costum popular sârbesc!», prin care căutăm parteneri – firme, asociații sau persoane fizice – care doresc să își aducă aportul la salvarea unor elemente deosebite de patrimoniu cultural”, a afirmat Darko Voştinar, preşedintele Uniunii Sârbilor din Arad.
Uniunea Sârbilor din Romania, în parteneriat cu Consiliul Județean Arad, a lansat campania „Adoptă un costum popular sârbesc”! Această campanie se adresează firmelor, asociațiilor şi tuturor persoanelor fizice care doresc să își aducă aportul la salvarea unor elemente deosebite de patrimoniu cultural.
Cei care doresc să sprijine comunitatea sârbă se pot adresa la Uniunea Sârbilor, nr. de telefon 0256/491.754