„Zilele Complexului Muzeal Arad” – un eveniment cultural plurivalent

by Andreea Radu

Ionel Bulbuc, vicepreședinte al CJA, Daniel Tomuța – primarul orașului Sântana, Nicolae Cazacu, reprezentant din partea organizatorilor expoziției „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui geniu al Renașterii”, prof. univ. dr. Florin Gogâltan, din partea Institutului de Arheologie și Artă Cluj, Flavia Dragoș, autoarea documentarului „Sântana – Cetatea Veche”, și Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, s-au aflat astăzi în fața mass-media pentru a prezenta o serie de evenimente de anvergură culturală, întrunite sub egida „Zilele Complexului Muzeal Arad”.

Astfel, arădenii sunt invitați la Muzeul de Artă, pentru a vizita expoziția „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui Geniu al Renașterii”, organizată de  Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul Consiliului Județean Arad. Deschiderea oficială a expoziției va avea loc în cadrul evenimentului Zilele Complexului Muzeal Arad”, ediția a I-a, 12-14 octombrie 2023, care se va deschide la Muzeul de Artă vineri, 13 octombrie, ora 18.00. Organizată sub patronajul Ambasadei Italiei în România, a Consulatului Onorific al Republicii Italiene la Arad, a Institutului Italian de Cultură și cu sprijinul Muzeului Leonardo da Vinci, expoziția internațională „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui Geniu al Renașterii” continuă circuitul internațional care a inclus 80 de orașe din Europa, Asia, continentul nord-american, sud-american și Australia, stabilind un record de vizitare pentru o expoziție culturală (peste 20 milioane de vizitatori), înscriindu-se în galeria marilor evenimente culturale ale lumii. Expoziția cuprinde 45 de modele ale invențiilor proiectate acum 500 de ani de Leonardo da Vinci, una din cele mai luminate minți ale omenirii. Expoziția va fi deschisă publicului până la finalul acestui an.

„Muzeul din Arad, împreună cu Muzeul din Florența, organizează în premieră expoziția machetelor proiectate de Leonardo Da Vinci! Ceea ce putea fi văzut până acum în marile muzee europene, arădenii au prilejul de a vedea acum la Muzeul de Artă din orașul nostru, printr-o colaborare internațională de excepție. După o muncă de trei ani, am reușit să includem Aradul într-un circuit european al valorilor și alte mari evenimente sunt deja în pregătire la Muzeu! Am investit bani pentru schimbarea radicală a imaginii instituțiilor noastre de cultură, Muzeul, Centrul Cultural Județean și Biblioteca, dar și pentru activități unice, care să aibă ecou nu doar în Arad, ci și în afara județului. Felicit colegii și colaboratorii noștri, directorii instituțiilor de cultură, experții care lucrează în aceste instituții, pentru că împreună construim un Arad cultural atractiv și valoros!”, a declarat vicepreședintele Ionel Bulbuc.

În cadrul evenimentului care va marca „Zilele Complexului Muzeal Arad”, ediția a I-a, 12-14 octombrie 2023, sunt incluse și alte repere culturale, care se adresează unei largi categorii de public.

„Consiliul Județean Arad investește în procesul amplu de modernizare a spațiilor muzeale din cadrul Complexului Muzeal Arad, precum și în organizarea de evenimente muzeale cu un program extrem de ofertant pentru publicul arădean. După Noaptea Muzeelor și Noaptea Muzeelor la Sate, organizăm al treilea eveniment de anvergură pentru arădeni pe parcursul acestui an – Zilele Complexului Muzeal Arad – o premieră la care publicul este așteptat în număr cât mai mare”, a completat Ionel Bulbuc, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Evenimentul pentru presă a deschis prima ediție a Zilelor Complexului Muzeal Arad, care va debuta cu premiera pentru public a filmului documentar „Sântana. Cetatea  Veche” la Cinematograful Arta din Arad în această seară, joi, 12 octombrie, de la ora 19.00 și apoi va continua la Muzeul de Artă, vineri, 13 octombrie și sâmbătă, 14 octombrie, când muzeul va fi deschis vizitatorilor noștri între orele 10.00-21.00. Intrarea este liberă atât la proiecția de la Cinematograful Arta, cât și la evenimentul Zilele Complexului Muzeal Arad de la Muzeul de Artă Arad. Programul mai cuprinde două concerte, expoziții, ateliere interactive, promovarea meșteșugurilor, storytelling – poveștile din spatele tablourilor și alte surprize.

Cu mențiunea că toate evenimentele, cu excepția difuzării filmului documentar „Sântana – Cetatea Veche”, se vor desfășura în spațiile Muzeului din incinta Bibliotecii Județene, programul complet este următorul:

Joi, 12 octombrie

ora 19.00

Cinema Arta (strada Vasile Alecsandri 2)

Premiera filmului documentar

SÂNTANA. CETATEA VECHE

Film realizat pe parcursul săpăturilor arheologice de anul trecut la situl „Cetatea Veche” de Flavia DRAGOȘ cu sprijinul Complexului Muzeal Arad, Consiliului Județean Arad, Primăria Sântana.

Cetatea Veche de la Sântana, prin monumentalitatea ei, a atras atenția topografilor austrieci și mai târziu a istoricilor. Abia în 1952 doi inimoși arheologi ai Aradului Egon Dörner și Mircea Rusu, vizitând cetatea, vor stabili cu exactitate vechimea sa: epoca bronzului. Începând cu anul 2008 sunt reluate cercetările arheologice la Sântana-Cetatea Veche fiind implicați arheologi de la Complexul Muzeal Arad, Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române și Universitatea Goethe din Frankfurt. Alături de generații de studenți, specialiștii au scos la iveală ruinele unei cetăți de pământ care și-a avut zilele de glorie între ca. 1450-1250 BC. Ca și la Troia sfârșitul ei a fost violent, un asediu devastator așezând praful istoriei peste una dintre cele mai spectaculoase așezări ale epocii bronzului european.

Echipa arheologică situl „Cetatea Veche” Sântana 2022:

Prof. Dr. Florin Gogâltan, Dr. Victor Sava, Prof. Dr. Rudiger Krause, Dr. Dragoș Diaconescu, Dr. Alexandru Hegyi, Cristian Cireap, Daniel Preda, Andrei Mărincean, Vlad Murgu, Oriana Dolog, Alexandra Stache, Alexandru Micu, Mihnea Negoescu, Denis Mereuță, Teodora Călin, Kirsten Scheinberger, Ingo Reiss.

Vineri, 13 octombrie

ora 10.00-21.00

Muzeul de Artă Arad (strada Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj II)

ora 10.00-13.00

Curtea Muzeului de Artă

Ateliere interactive pentru 400 de preșcolari și elevi din grupurile școlare partenere ale Complexului Muzeal Arad

ATELIER DE IMPRIMARE TRADIȚIONALĂ PE PÂNZĂ

Dr. Adrian SANDU (Complexul Muzeal Arad)

ATELIERE MEȘTEȘUGĂREȘTI

Constantin PERVA (Ineu): împletituri din nuiele

Loredana POSTOLACHE (Roșia Nouă): păpuși tradiționale

Dusan NOVICIC (Timișoara): linguri cioplite din lemn

ora 18.00

Sala „Ovidiu Maitec”

DESCHIDEREA EXPOZIȚIEI

LEONARDO DA VINCI – THE MACHINES. INVENȚIILE UNUI GENIU AL RENAȘTERII

Deschiderea oficială a expoziției internaționale „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui Geniu al Renașterii” la Arad, sub patronajul Ambasadei Italiei în România, a Institutului Italian de Cultură și a Muzeului Leonardo da Vinci, continuă circuitul internațional care a inclus 80 de orașe din Europa, Asia, continentul nord-american, sud-american și Australia, stabilind un record de vizitare pentru o expoziție culturală (peste 20 milioane de vizitatori), înscriindu-se în galeria marilor evenimente culturale ale lumii.

ora 19.30

Galeria de Artă Românească

CONCERT DE CHITARĂ Costin SOARE

„LUMINI ȘI UMBRE”

Unul dintre cei mai activi şi apreciaţi muzicieni români, chitaristul Costin Soare prezintă un program care porneşte cu lucrări muzicale din vremea lui Leonardo da Vinci şi desenează un arc peste timp prin marile epoci creatoare ale muzicii occidentale.

În program lucrări de:

John Dowland, Francesco da Milano, Leopold Weiss, Mauro Giuliani, Napoléon Coste, Francisco Tárrega, Heitor Villa-Lobos

Sâmbătă, 14 octombrie

ora 10.00-21.00

Muzeul de Artă Arad (strada Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj II)

ora 10.00-18.00

Curtea Muzeului de Artă

ATELIER DE IMPRIMARE TRADIȚIONALĂ PE PÂNZĂ

Dr. Adrian SANDU (Complexul Muzeal Arad)

ATELIERE MEȘTEȘUGĂREȘTI

Constantin PERVA (Ineu): împletituri din nuiele

Loredana POSTOLACHE (Roșia Nouă): păpuși tradiționale

Dusan NOVICIC (Timișoara): linguri cioplite din lemn

FACEPAINTING

Ateliere de pictură pe față pentru copii

ora 12.00

Galeria de Artă Românească

STORYTELLING „POVEȘTILE DIN SPATELE TABLOURILOR”

Asociația Magia cuvântului

ora 18.00

Galeria de Artă Românească

CONCERT MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT

Spectacolul lui MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT este un amestec între blues acustic arhaic cu sunete electrice experimentale de la rock progresiv la folk și soul. Cei 30 ani de experiență pe scenă integrează, în calitate de promotor muzical, întâlniri muzicale legendare cu RAY CHARLES, CHICK COREA, JIMMY SMITH, JAMES BROWN.

 

Facebook Comments