Nici nu s-au întors bine din vacanță, iar elevii primesc o nouă zi liberă. Și nu doar elevii, ci și angajații români. Începând de anul acesta, românii au dreptul la cinci zile libere legale în luna ianuarie. Mai exact, două noi zile libere în luna ianuarie, care se adaugă celor trei existente în acest moment. Din păcate, cele două au căzut anul acesta sâmbătă și duminică.
Astfel, zilele de 6 ianuarie (Botezul Domnului sau Boboteaza) și 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul) se adaugă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, alături de 1 și 2 ianuarie și de Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată pe 24 ianuarie.
Cu alte cuvinte, chiar dacă elevii nu s-au bucurat de zilele de 6 și 7 ianuarie, acestea căzând în weekend, totuși, săptămâna aceasta, vor avea o zi liberă. Ziua de 24 ianuarie, când, în România, se sărbătorește Unirea Principatelor Române, scrie antena3.ro.
24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. 165 de ani de la Mica Unire
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre oamenii care au marcat istoria modernă a României. Pe 24 ianuarie 1859, el a fost ales domn al principatelor române, realizând astfel Mica Unire. Unirea Principatelor (Mica Unire) a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Realizată sub semnul ideilor Revoluției pașoptiste, Unirea Moldovei şi a Țării Românești a reprezentat un obiectiv comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului. Debutul anului 1859 avea să aducă împlinirea idealului românilor de la sud şi est de Carpați.
Unirea Principatelor Române (Mica Unire). Zi liberă din 2016
Colonelul Alexandru Ioan Cuza, domn al Principatelor Unite a fost nu doar o personalitate istorică unificatoare, dar şi, la fel de important, una reformatoare. Reformele lui Cuza au vizat sistemul politic, sistemul sanitar, instituția Poștei, armata, Biserica, învățământul, justiția, fiscalitatea, serviciul vamal etc.
Tot în timpul domniei lui Cuza au fost înființate primele două universități românești: la Iași, în 1860 şi la București, în 1864.
În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, iar, începând din 2016, această dată a devenit zi liberă nelucrătoare. Mica Unire s-a realizat când Adunarea Electivă a Țării Românești s-a pronunțat pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizând astfel unirea Țării Românești cu Moldova.