Sunt putine camari romanesti care nu au peste iarna borcane pline cu zacusca. Amestecul gustos de vinete coapte si gogosari este o traditie pe care multe gospodine o respecta. Invata sa o pregatesti si tu pentru iarna ce vine.Aproape toate statele din Balcani au cate o zacusca locala. In Serbia este numita Ajvar, iar in Bulgaria este numita Lutenica. Nici la noi nu e la fel in fiecare colt al tarii. In functie de regiune ai sa gasesti zacusca cu ghebe, cu peste, cu orez, cu morcovi. Cam cate bordeie, atatea obiceie si retete. Ingredientele de baza sunt, insa, aceleasi: vinete coapte, gogosari copti, suc de rosii, ceapa, sare, piper si foi de dafin.
Cel mai bine este sa coci legumele la foc de lemne si sa fierbi amestecul in cantitate mare, pentru ca (spun gospodinele) astfel gustul va fi mai bun. Si aragazul de la bloc face treaba buna, iar o portie de cateva kilograme de zacusca e la fel de gustoasa ca una fiarta la cazan mare.
Ingrediente (pentru 10-12 borcane de 400ml):
- 5kg vinete
- 3kg gogosari
- 3kg ardei capia
- 1kg ceapa
- 2 litri suc de rosii
- 1 litru ulei de floarea soarelui
- sare, piper boabe, frunze de dafin, cimbru
Coace vinetele, gogosarii si ardeii capia. Poti sa faci asta, afara, pe gratar sau in cuptor, in tavi tapetate cu folie de aluminiu. Diferenta va fi timpul in care vei termina de copt intreaga cantitate.
Curata toate legumele coapte, ideparteaza cozile si semintele si lasa-le in boluri sa se raceasca. Toaca marunt legumele fie cu mana, fie intr-un robot de bucatarie si nu arunca sucul pe care il lasa.
Toaca marunt ceapa si caleste-o intr-o oala mare in uleiul de floarea soarelui. Cand devine aurie si se inmoaie, adauga vinetele, gogosarii si ardeii capia tocati si sucul lasat de legume. Lasa-le sa dea in clocot si fierbe-le la foc mic spre mediu timp de 20-25 de minute. Adauga sucul de rosii, frunze de dafin si cimbru. Lasa totul sa fiarba pana cand uleiul se ridica la suprafata. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust, amesteca bine si stinge focul.
Incinge cuptorul la 170C. Intre timp, zacusca se va fi racit putin. Toarna-o in borcanele pregatite si inchide-le cu capac. Pune borcanele pe o tava si baga-le in cuptorul incins. Lasa-le timp de o ora, apoi scoate-le si acopera-le cu un prosop gros.
Se spune ca zacusca devine mai buna la gust abia dupa o luna, asa ca pune borcanele in locuri racoroase si nu te atinge de ele cateva saptamani.
Sursa: foodstory.stirileprotv.ro