Inovaţia nu este complet nouă şi a fost descurajată până acum de randamentul slab al panourilor fotovoltaice, comparat necesarului de energie al unui smartphone modern.
Ecran cu diagonală cât mai generoasă, strecurat într-o carcasă cât mai compactă – noile tendinţe observate în industria smartphone nu se potrivesc mai deloc cu limitările celulelor fotovoltaice, care au nevoie de suprafaţă cât mai generoasă pentru captarea luminii solare. Cu toate acestea, inginerii Xiaomi sunt de părere că pot folosi încărcarea solară măcar pentru a suplimenta autonomia bateriei unui smartphone.
Potrivit aplicaţiei pentru brevet, noul smartphone Xiaomi prietenos cu mediul înconjurător are grosime similară unui model convenţional şi poate fi acoperit cu sticlă la partea din spate. Cât despre celulele fotovoltaice, acestea ar urma să fie integrate cu capacul de protecţie, având şi un rol la partea de estetică.
Din păcate, eficienţa tehnologiilor fotovoltaice de ultimă generaţie nu este nici pe departe în măsură să acopere necesarul de energie al unui smartphone, folosind doar suprafaţa disponibilă pe carcasă. O altă problemă este şi temperatura atinsă de un smartphone lăsat prea mult la soare, care poate defecta în mod prematur acumulatorii cu tehnologie Li-ion. Dar în situaţii disperate, lăsarea telefonului la soare timp de câteva ore pentru efectuarea unui apel de urgenţă ar putea salva vieţi, încât poate nu ar trebui să desconsiderăm atât de uşor această dotare.
Sursa: go4it.ro