Optimismul dă pe din afară la acţionarul majoritar al celor două CET-uri, Primăria Arad: facem fuziune, punem pe picioare termoficarea oraşului şi plătim datoriile. Asta cu plata datoriilor am băgat-o de la mine, din pur patriotism local.
Dacă problema investiţiilor la CET SA a fost rezolvată rapid de edilul nostru, prin neprimirea şi nici măcar implicarea sa la solicitările posibililor investitori, care şi-au rupt degetele în încercarea de a crăpa măcar puţin uşa buncărului primarului, printre problemele spinoase rămase este şi cea a licenţei de transport.
Cum poate nu ştiaţi, o societate furnizoare de căldură termică, apă caldă sau curent electric trebuie să deţină o licenţă de distribuție a energiei termice. Cum această energie nu se poate transporta cu căruţa sau cu roaba, există o licenţă care trebuie eliberată de Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei şi Agenţia Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunale, conform Ordinului Consiliului Concurentei nr.52 din 22 decembrie 2014. CET Hidrocarburi a deţinut această licenţă care a expirat la sfârşitul lunii martie 2015, dar a fost emisă o derogare până la sfârşitul lunii august. Astfel, începând cu luna septembrie nicio societate din Arad nu mai poate efectua transportul agenţilor şi, conform legii în vigoare, Primăria Arad trebuie să răscumpere toate reţelele din oraş, care au fost date cu titlu gratuit la divizarea celor două societăţi, pentru a le putea oferi câştigătorului licitaţiei de transport. Valoarea de răscumpărare a reţelei de transport este de 42 milioane de RON, problema lui Gheorghe Falcă fiind în special plata TVA-ului. Odată răscumpărate, reţelele vor produce bani, firma câştigătoare a licitaţiei urmând să plătească pentru folosirea acestora.
Cum problema se pare că nu este stringentă pentru administraţia locală, dat fiind că până la venirea iernii mai sunt câteva săptămâni, aşteptăm să vedem paşii următori ai primarului, peste cei cu fuziunea. Până atunci, CET-ul funcționează ilegal, iar furnizarea energiei termice către cetățenii Aradului se va realiza fără licențele prevăzute de lege. Asta dacă vom avea căldură, având în vedere datoriile imense ale CET-ului.