Vlad Botoș: Economia viitorului trebuie să fie bazată pe noile tehnologii

by Andreea Radu

Vlad Botoș, europarlamentar USR PLUS: „Am participat aseară la o întâlnire extrem de interesantă privind noile tehnologii care vor constitui o mare parte din economia viitorului.

Întâlnirea, organizată de European Forum for Manufacturing, a fost un schimb de idei între europarlamentari, specialiști în tehnologii noi și reprezentanți ai unor mari companii care activează deja în acest domeniu ce cuprinde toate ramurile economice de la comunicații la agricultură și domeniul social.

Principala întrebare în jurul căreia s-a conturat dezbaterea a fost cum va reuși Uniunea Europeană să fie pe primul loc în ce privește dezvoltarea și valorificarea noilor tehnologii.

Trebuie să recunoaștem că Uniunea Europeană este abia pe locul trei, după Statele Unite și China, în acest domeniu, iar pentru a ajunge să vorbim de posibilitatea de a le întrece este nevoie să avem o piață unică în ce privește legislația, investițiile, serviciile, dar și piața muncii.

Va fi aproape imposibil să întrecem cele două state atâta timp cât avem 27 de legislații diferite în ce privește domeniile noi, dacă o inovație, o tehnologie nouă trebuie înregistrată și aprobată în 27 de state după 27 de proceduri, dacă investițiile trebuie să țină cont de 27 de legislații financiare, dacă pentru a-și oferi serviciile un specialist în domeniu trebuie să își echivaleze diplomele în 27 de state.

Piața unică europeană este cel mai mare atu pe care îl avem și trebuie să facem în așa fel încât să profităm de pe urma lui.

Toți europenii trebuie să beneficieze în egală măsură de accesul la noile tehnologii. Nu mai avem timp de orgolii mărunte centrate pe fiecare țară în parte. Suntem europeni cu toții și trebuie să învățăm să ne folosim de aceasta cât mai bine posibil.

O idee deosebit de interesantă pe care am reținut-o a venit din partea reprezentantului JEDI Foundation (Joint European Disruptive Technologies).

Pentru a reuși să fim numărul unu pe piață, nu este suficientă voința politică și cooperarea companiilor, ci este nevoie și de implicarea societății civile.

Oamenii trebuie să înțeleagă foarte clar de ce avem nevoie de aceste tehnologii, la ce îl ajută pe ei și de ce ar trebui să facă tot ce se poate pentru a le avea și pentru a cere administrațiilor să le utilizeze.

Acest domeniu fascinant va reveni tot mai des în discuțiile noastre, societatea se schimbă într-un ritm extrem de rapid, iar bunăstarea noastră a tuturor va fi asigurată dacă vom încerca să ne dezvoltăm deodată cu Uniunea Europeană, nu să o prindem din urmă.

Am fost aleși să face treabă, iar aceasta înseamnă și dezbateri reale cu privire la prezent și viitor.

 

Facebook Comments