Vlad Botoș: Avem nevoie de implicarea UE

by Andreea Radu

Europarlamentarul Alianței USR PLUS Vlad Botoș a cerut Uniunii Europene să se implice în soluționarea problemelor din sănătate, să preia responsabilitatea prevenției, precum și să introducă măsuri pentru criza din domeniul economic, în întreaga Uniune.

Într-o scrisoare adresată liderilor instituțiilor Uniunii Europene, doamna Ursula von der Leyen – Președinte al Comisiei Europene, domnul Charles Michel – Președinte al Consiliului European, domnul David Maria Sassoli – Președinte al Parlamentului European, președintele USR Arad a militat pentru o implicare sporită a organismelor comunitare în domeniul sănătății, precum și pentru soluții care să vină în sprijinul economiilor europene.

Vlad Botoș, europarlamentar USR PLUS: „Comisia Europeană și instituțiile europene trebuie să ia în considerare un răspuns european pentru ambele crize prin care trecem; atât cea din domeniul sănătății, cât și cea economică. Să nu uităm că prevenția în sănătate este unul dintre prerogativele Uniunii Europene și că încă există zeci de milioane de oameni cărora le putem preveni îmbolnăvirea.

Apelăm la Uniunea Europeană să preia responsabilitatea prevenției și să introducă măsuri pentru întreaga Uniune. Așa cum s-a văzut în ultimele luni de zile, un răspuns național nu este cel mai bun răspuns în fața unei pandemii. COVID-19 s-a răspândit pe tot teritoriul Uniunii și nu a lăsat nicio țară neinfectată.

Apelăm la Uniunea Europeană să se implice în soluționarea problemelor din sănătate. Înțelegem că Comisia Europeană poate face doar recomandări, dar încă există mult necesarele schimburi sau exemple de bune practici.

Apelăm la instituțiile Europene să vină cu măsuri pentru această criză economică, măsuri care să includă toată Uniunea Europeană, indiferent că aparține sau nu zonei euro sau spațiului Schengen, pe principiul că nimeni nu este lăsat în urmă.

Trebuie să schimbăm modul lent de reacție al instituțiilor Europene. Trebuie să găsim căi pentru o adaptare mai rapidă la realitățile complexe ale problemelor societății și a crizei cu care se confruntă europenii.

Lumea s-a schimbat și este necesar să găsim căi rapide de adaptare a acestei Uniuni la criza actuală și la provocările ce vor urma. Odată cu creșterea mișcărilor politice euro-sceptice suntem în pericol de a pierde toată munca strămoșilor noștri, dacă nu impunem un mecanism de reacție la criză.

Trebuie să ne ocupăm de criza din domeniul sănătății la nivelul Uniunii și trebuie să ne ocupăm de criza din domeniul economic la nivelul Uniunii. Vorbim despre o piață comună, vorbim despre un spațiu comun, vorbim despre economia Europeană. Este pur și simplu firesc să vorbim despre acțiuni europene.”

 

Facebook Comments