Intr-o recenzie a unor studii anterioare asupra persoanelor care au luat suplimente de vitamina D, cercetatorii de la Universitatea Queen Mary din Londra, au descoperit ca suplimentarea a redus cu pana la 12 procente riscul de afectiuni respiratorii acute.
Cercetatorii au declarat despre aceste descoperiri “ca vin a sprijini masurile departamentului de sanatate publica de a introduce produse alimentare care sa fie imbogatite cu vitamina D pentru persoanele cu deficit”. Insa nu toata lumea este de acord cu autorul acestei recenzii care a fost publicata in data de 15 Februarie in “Business Medical Journal”.
Rezultatele sunt neconcludente si trebuie sustinute de studii clinice controlate, a spus Mark Bolland de la Universitatea din Aukland, Noua Zeelanda si Alison Avenell de la Universitatea Aberdeen din Scotia. Ei si-au notat comentariile intr-un editorial din Jurnalul Medical. “Dovezile curente nu sustin cum ca suplimentele de vitamin D pot preveni aceste infectii cu exceptia osteomalaciei (demineralizarea oaselor si muschi slabi datorita nivelului scazut de vitamina D din sange) au scris Bolland si Avenell.
Echipa acestui studiu a fost condusa de Adrian Martineau de la Centrul de Ingrijiri Primare si Sanatate Publica din cadrul Universitatii Queen Mary. Cercetatorii au revizuit informatiile a 25 de studii pe tema suplimentului de vitamina D. Un numar mai mare de 11.000 de adulti si copiii au participat la acest studiu.
O recenzie a gasit o asociere intre administrarea suplimentelor de vitamin D si un risc scazut de a dezvolta infectii respiratorii insa nu o legatura cauza-efect.
Acele 12 procente inseamna ca 33 de persoane ar trebui sa ia suplimente de vitamina D pentru a preveni o infectie acuta de tract respirator. Beneficiul acestor suplimente s-a inregistrat la persoanele care le-au luat zilnic sau saptamanal fara doze mari suplimentare, a confirmat studiul.
Efectul protectiv al suplimentelor a fost mai vizibil la cei cu deficienta severa de vitamina D. Din acest grup numai patru persoane au fost nevoite sa ia suplimente cu vitamina D pentru a preveni Infectiile respiratorii acute, au spus cercetatorii.
Daca medicul v-a recomandat suplimentarea cu vitamina D, ideala sunt capsulele de 5000 UI pe pastila , insa pe perioade limitate, saptamani sau cateva luni, un exces rezultat din administrarea a la longue generand toxicitate. De preferat sunt sursele naturale- alimente cu grasimi bune, precum ficatul de cod, icrele ,tonul, codul, somonul, heringul, stridiile, dar si galbenusul de ou, untul, ficatul (in special de miel).
Sursa: doc.ro