„Într-o seară de vis“ a toamnei anului de graţie 1995 a început poate cea mai frumoasă aventură teatrală arădeană – prima ediţie a Festivalului de Teatru Clasic, devenit peste timp Festivalul Internaţional de Teatru Clasic. Iar celui căruia trebuie să îi mulţumim în primul rând pentru asta este domnul Ovidiu Cornea, directorul de pe atunci al teatrului arădean, cel care îşi aduce aminte oricând cu nostalgie de Început: „Festivalul de Teatru Clasic s-a născut într-o seară de început de septembrie a lui 1995. Dimpreună cu regizorul şi profesorul Alexa Visarion, importantă personalitate a teatrului românesc, cu bogată experienţă internaţională, discutam pe marginea unui subiect care-mi revenea obsesiv: ce am putea face pentru a relansa interesul publicului arădean pentru teatru. Şi ideea unei diversiuni teatrale a venit repede şi firesc: un Festival de Teatru. (…) După o oră aveam macheta festivalului. (…) Pe textele clasice, verificate în timp, s-au realizat cele mai mari spectacole. Apoi am stabilit să nu se dea premii şi să nu se stabilească ierarhii, aici urmând să invităm spectacole importante, unele cu palmares impresionant. (…) Şi aşa a început… o seară de vis.“ (mărturisire consemnată în volumele dedicate istoriei mişcării teatrale arădene de către prof. univ. dr. Lizica Mihuţ).
Iar acel vis a prins aripi, iar primul spectacol al ediţiei I a fost inegalabilul „Fuga“, de Mihail Bulgakov, realizat de doamna regiei româneşti – Cătălina Buzoianu. Teatrul arădean a fost reprezentat de două producţii – „Viaţa e vis“, de Calderon de la Barca, în regia lui Ştefan Iordănescu, şi „Woyzeck“, de G. Buchner, coproducţie cu Teatrul Româno – American Bucureşti, în regia lui Alexa Visarion.
De la acea toamnă frumoasă s-au scurs două decenii în care publicului i-au fost dăruite spectacole extraordinare, susţinute de nume mari ale scenei româneşti şi din străinătate, şi realizate de regizori celebri. Iar acum ne aflăm în faţa ediţiei cu numărul XX a celui mai important eveniment cultural arădean – Festivalul Internaţional de Teatru Clasic, primul spectacol aparţinând teatrului gazdă: REVIZORUL, de N. V. Gogol, în regia lui Laurian Oniga. Din 21 şi până în 30 noiembrie, în fiecare seară spectatorii sunt aşteptaţi să vizioneze producţii teatrale de prim rang, în interpretări şi puneri în scenă de excepţie.
Să ne bucurăm împreună de regalul teatral care ne aşteaptă şi să îi răsplătim pe toţi creatorii de teatru cu ceea ce îşi doresc cel mai mult: cu aplauze!
VINERI VA BATE, PENTRU A DOUAZECEA OARA, GONGUL INAUGURAL AL FESTIVALULUI DE TEATRU CLASIC
Facebook Comments