Struguri mai puțini și mai scumpi. Așa vor arăta tarabele în această toamnă din cauza secetei. Viticultorii îi culeg deja, cu o lună mai devreme din cauza căldurii, dar nu se pot bucura de ce strâng de pe butuci. Producția a scăzut și cu 70% față de anul trecut, în anumite zone. Așa că vinul va fi mai prețios.
Seceta extremă a decimat culturile de viță de vie acolo unde nu există sisteme de irigații. În zona viticolă Tg. Bujor productia de struguri a scăzut cu 70% față de anii trecuți, iar asta înseamnă vin puțin, de o calitate inferioară și mai scump.
GAVRIL TĂBĂRANU – director, Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie Tg, Bujor: Scoteam o productie medie, în anii buni, de 9-10 tone la hectar, anul ăsta vor fi maxim 2 tone la hectar.
AUREL CIUBUCĂ – secretar, ştiinţific, Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie Tg, Bujor: Strugurii sunt stafidiți, randamentul în must este scăzut. Vinul va fi concentrat în zahăr prin deshidratare și stafidire.
Pagubele se vor recupera și prin scumpirea vinului, spun producătorii.
MARIUS STOICA – inginer, Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie Tg, Bujor: Calitatea vinului va fi un pic mai joasă decât anul trecut, dar nu înseamnă că nu va fi bun, dar nu la fel. Clar vinul va fi mai scump.
O altă problemă gravă, cu care se confruntă viticultorii, este lipsa acută a forței de muncă. Pe dealurile Stațiunii de la Târgu Bujor sunt doar 20 de oameni la cules. Ar fi nevoie de 5 ori mai mulți. Zilierii primesc 1,40 lei pentru o găleată de struguri culeși.
În acest an, viticultorii au început culesul mai devreme cu 3 săptămâni de teamă să nu piardă întreaga producţie din cauza secetei, scrie tvrinfo.ro.
Vin mai puțin, dar mai scump. Producția a scăzut și cu 70% față de anul trecut
Facebook Comments
previous post