Meciurile din EuroCup le prind bine baschetbalistelor Aradului, care nu au părut deloc obosite în meciul din această seară, cu Rapid București, derby al etapei a șasea a Ligii Naționale. În schimb, ritmul și intensitatea cu care se joacă în Europa le ajută pe arădence în partidele grele ale campionatului. Hadzovic și colegele sale au trecut greu, dar meritat, de o nouă adversară periculoasă, însă nu atât de redutabilă pe cât se credea, Rapid arătând destule lacune în joc. Trebuie însă menționat că italianul Sandro Orlando nu a putut conta nici în acest meci, la fel ca și cu campioana Sepsi, pe coșghetera americancă Motley, indisponibilă din cauza problemelor medicale. Iar veterana Flori Diaconu nu a prins o zi deloc bună la coordonare, oaspetele fiind dominate clar sub panouri, la recuperări scorul spunând totul, 44-27! Așa stând lucrurile, cu doar două straniere în lot – dintre care cehoaica Vitulova folosită prea puțin – față de șase câte are Aradul, formația giuleșteană nu putea furniza surpriza, mai ales că dintre românce s-au remarcat doar Irimia și ex-arădeanca Neagu. Paradoxal, suporterii arădeni s-au mobilizat mai bine la acest meci decât la cel de la mijlocul săptămânii, din EuroCup și în Polivalentă au fost peste 800 de spectatori activi și gălăgioși, practic din nou al șaselea jucător pentru favorite. „Galben-albastrele” s-au încălzit mai greu și au pierdut un singur sfert în fața echipei din capitală, pentru ca în rest să le țină mai mereu la o diferență medie de 5-6 puncte, pentru ca în minutul 25 să se consemneze și diferența maximă, de 11 puncte, 47-36.
„Galben-albastrele”, autoritare sub panouri, au fost în control timp de trei sferturi
În final, tabela de la Polivalenta arădeană s-a oprit la 67-61 (19-21, 18-11, 15-15, 15-14). Defensiva echipei lui Bogdan Bulj a funcționat mult mai bine astăzi decât în disputa cu Constanța, mai ales după minutul 10 încolo. Totuși, diferența la pauza mare nu a fost foarte mare, scor 37-32, iar Rapidul încă spera la surpriză. Solopova și Irimia și-au ținut echipa în joc într-un sfert trei ce însă, a aparținut tot celor de la FCC UAV, care au avut în Baptiste, Akathiotou sau Racic marcatoare constante, 52-47 înainte de ultimele 10 minute. Ultimul sfert a fost negociat perfect de arădence, care și-au ținut adversara la distanță și s-au dus chiar la 10 puncte, 67-57, când mai erau două minute de joc. S-a terminat 67-61 și Aradul mai bifează un succes important, al cincilea din tot atâtea meciuri, în timp ce Rapidul pierde al doilea meci al stagiunii, după ce etapa trecută pierdea clar acasă cu Sepsi. Așadar, deși au disputat trei meciuri în doar o săptămână, fetele lui Bulj rămân neînvinse în Liga Națională, Rapidul având șansa revanșei la final de noiembrie și început de decembrie, când cele două echipe se vor înfrunta din nou, dar de data asta tur-retur, în Cupa României.
Aradul rămâne neînvinsă după șase etape, Rapid bifează a doua înfrângere
Statistica rămâne necruțătoare cu Rapidul, care nu a mai câștigat de 17 ani în fața Aradului, echipa de pe Mureș având peste 30 de victorii la rând în partidele cu giuleștencele. Acum mai bine de două decenii, cele două rivale luptau cu titlul pe masă și pe atunci ICIM-ul se impunea în decisiv. De atunci, Aradul a mai luat multe trofee și a bifat participări europene, iar Rapidul s-a scufundat în anonimat. Din vară însă, clubul de sub Podul Grant a investit mult și în secția de baschet feminin, care se vrea medaliată în 2023, anul centenarului clubului din Giulești! Îi va fi greu în condițiile date, pentru că Sepsi și Arad par favorite la finală, iar Constanța a arătat mai bine la Arad, ce-i drept cu mențiunea că la Rapid nu a jucat Motley. Dar campionatul este lung, multe se mai pot întâmpla, inclusiv transferuri în iarnă, astfel că pronosticurile sunt încă nesigure. (foto: Fotovideo Lucian, Luci Ciobanu)
Formații și marcatoare:
FCC UAV Arad: Baptiste 18, Akathiotou 17 (3×3), Hadzovic 10, Racic 7 (1×3), Georgieva 5 (1×3), Ciotir 3 (1×3), Fleșer 3 (1×3), Madden 2, Marjanovic 2.
Rapid: Irimia 15 (1×3), Neagu 12 (2×3), Solopova 9 (2×3), Ghiță 8, Vitulova 6, Vaida 4, Carla Popescu 4, Stănici (Diaconu) 3, Cazacu, Duță.