Varice – simptome si factori de risc

by Cristian Dobre

Varicele, cunoscute si sub denumirea de vene varicoase, sunt venele proeminente care devin vizibile la suprafata pielii, in zona picioarelor. Acestea apar, de regula, din cauza insuficientei venoase.

Simptome varice

  • Marirea volumului venelor de la nivelul picioarelor
  • Umflarea picioarelor
  • Durerile la nivelul picioarelor
  • Mancarimi la nivelul picioarelor
  • Senzatie de picioare obosite

Factori de risc varice

Oricine poate sa faca varice, insa risc crescut pentru venele varicoase au persoanele care:

  • Au mostenire genetica in acest sens
  • Petrec multe ore stand in picioare
  • Au un stil de viata sendentar
  • Au o varsta inaintata
  • Sufera de obezitate
  • Sufera de hipertensiune arteriala
  • Au un job care implica ridicarea de greutati

Cu varicele la plaja

Iti doresti sa iti bronzezi picioarele pentru ca varicele sa fie mai putin vizibile? Gandeste-te de doua ori inainte! Expunerea la soare trebuie sa fie limitata, iar portectia solara nu trebuie, in niciun caz, neglijata.

Temperaturile crescute la care te expui cand stai la plaja determina organismul sa faca eforturi pentru a reduce temperatura corpului. Procesul de racire a corpului presupune si dilatarea venelor din stratul superficial al pielii, ceea ce inseamna ca varicele tale vor deveni mai proeminente la plaja, iar durerile pot aparea si ele daca te expui pentru o perioada indelungata razelor soarelui.

Mai mult decat atat, expunerea indelungata a pielii la radiatiile UV deshidrateaza pielea, facand-o pe aceasta sa isi piarda elasticitatea. Acest lucru inseamna, de asemenea, varice mai proeminente dupa o zi de plaja.

Din cauza temperaturilor crescute din aceasta perioada, dar si a expunerii la soare, vara este anotimpul in care simptomele venelor varicoase se acutizeaza, iar pacientii au mai multe batai de cap decat in restul anului.

Poti preveni accentuarea simptomelor varicelor in timpul verii, protejandu-te de efectele negative pe care caldura si soarele le au – iata ce poti face in acest sens:

Limiteaza timpul in care iti expui pielea la soare – alege sa stai la plaja dimineata, foarte devreme, dar si seara, foarte tarziu. In intervalul orar 10-14 este esential sa stai la umbra, intr-un loc racoros, pentru a preveni dilatarea venelor varicoase si durerile ce vin odata cu aceasta dilatare.

Foloseste protectie solara – lotiunea de plaja cu factor de protectie este importanta intrucat te protejeaza de radiatiile UVA si UVB, prevenind astfel agravarea varicelor tale. Aplica o lotiune de plaja cu factor de protectie 50 cu 15 minute inainte de a merge la plaja. Asigura-te ca, pe parcursul zilei, reaplici aceasta lotiune de plaja o data la cateva ore, precum si dupa fiecare sesiune de inot in apa marii ori in piscina.

Protejeaza-ti picioarele purtand pantaloni lungi – in momentul in care simti ca soarele incepe sa iti arda pielea, acopera-ti picioarele cu o pereche de pantaloni lungi, din materiale naturale, care lasa pielea sa respire.

Foloseste o lotiune autobronzanta – pentru a “mima” o piele bronzata si pentru a masca prin bronz venele varicoase, nu este neaparat necesar sa stai la plaja. Poti folosi un autobronzant care va oferi pielii tale un bronz artificial fara sa te expui la alte riscuri.

Alte trucuri care te ajuta sa ascunzi venele varicoase vara asta, astfel incat sa te simti increzatoare atunci cand mergi la piscina sau la plaja:

1. Opteaza pentru un bronz fals

Varicele sunt, de regula, inchise la culoare si extrem de vizibile (sa nu uitam ca sunt dilatatii venoase, adica vene foarte proeminente), in special daca pielea ta este alba, nefiind deloc expusa in lunile de iarna.

Cand pielea ta este bronzata, atunci varicele tale sunt mai putin vizibile. Pentru a obtine bronzul de care ai nevoie ca sa te simti confortabil la piscina, nu trebuie sa stai neaparat in soare, in costumul de baie. Poti sa mergi la un salon si sa obtii un bronz frumos, cu ajutorul unui spray special, sau poti cumpara o lotiune autobronzanta, pe care o poti aplica singura, la tine acasa.

Daca ai in plan sa intri in apa, asigura-te ca optiunea de autobronzant sau spray este una rezistenta la apa. Bronzul fals te va ajuta sa camuflezi varicele si sa arati de parca ai stat la soare toata primavara.

2. Foloseste un machiaj special pentru corp

Daca nu iti place aspectul unui bronz fals, poti sa cumperi un produs de makeup special creat pentru a acoperi imperfectiunile de pe corp, iar acest produs poate fi aplicat si pe varicele tale. Gandeste-te ca este la fel ca atunci cand cumperi un concealer pe care il folosesti pe fata. Machiajul pe care il aplici pe corp (pe picioare) trebuie sa se potriveasca perfect cu nuanta pielii tale, astfel incat sa nu se observe ca ai aplicat un strat.

Exista multe forme de machiaj pentru corp waterproof (rezistent la apa), asa ca nu ai de ce sa iti faci griji ca varicele tale se vor vedea. Mergi in magazinele cu o gama mai larga de produse de makeup si cere sfatul vanzatoarelor.

3. Poarta o rochie maxi

Daca ai in plan sa stai langa piscina si sa nu intri deloc in apa, include in garderoba ta de vara o rochie maxi, de dimensiuni mari. O rochie lunga de vara, dintr-un material subtire, iti va acoperi picioarele, fara sa para evident ca ai ceva de ascuns sub ea.

Cea mai buna optiune atunci cand cumperi o rochie larga de vara este sa alegi una care este cat mai lejera si care sa fie fabricata din bumbac, astfel incat briza verii sa treaca cu usurinta prin material si sa mentina racoarea.

Nu uita de cremele cu rol de ecran de protectie impotriva soarelui

Arsurile provocate de expunerea la soare, in sine, nu cauzeaza vene varicoase, desi nu trebuie sa uiti ca iti pot afecta foarte grav pielea, lucru care va afecta vasele mici de sange de sub suprafata pielii, sporind aspectul venelor in forma de panza de paianjen.

Cu toate acestea, ce vor face arsurile de la soare este sa iti creasca temperatura corpului si sa iti dilate vasele de sange. Asa cum stii deja, caldura nu inseamna vesti bune pentru varicele tale, iar arsurile provocate de expunerea prelungita la soare inseamna un risc aditional, adica mai multa inflamatie.

Aminteste-ti atunci cand mergi la plaja sau la piscina sa reaplici o crema sau o lotiune cu SPF in mod regulat, sa te asiguri ca ai factorul de protectie indicat pentru tipul tau de piele si sa incerci sa te relaxezi si la umbra, la intervale regulate de timp.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments