Europa a avut parte în acest an de cea mai călduroasă vară înregistrată până în prezent, temperaturile depăşind uşor precedentele două cele mai ridicate valori consemnate în perioada iunie-august, au anunţat marţi oameni de ştiinţă din cadrul serviciului Copernicus al Uniunii Europene, conform antena3.ro.
Ca în majoritatea emisferei nordice, Europa s-a luptat cu condiții meteorologice extreme în ultimele luni, cum ar fi ploi abundente, care au dus la inundații în Germania și Belgia, precum și valuri de căldură extremă care au contribuit și alimentat incendiile din Grecia, Italia, și Turcia.
În cele mai călduroase veri anterioare, din 2010 şi 2018, media temperaturii a fost cu 0,1 grade Celsius mai scăzută, iar temperatura medie de la începutul lunii iunie și până la sfârșitull lunii august a fost aproape un grad Celsius peste media înregistrată în verile anilor 1991-2020, devenind astfel, cea mai călduroasă vară de când serviciul Copernicus face înregistrări.
Creșterea aceasta marchează cel mai recent punct de referinţă în cadrul unei tendinţe de încălzire la nivel global pe termen lung.
În Italia s-au înregistrat temperaturi de 48,8 grade C pe 11 august, în Sicilia. Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, aceasta a fost cea mai călduroasă zi înregistrată în Europa.
Anterior, cea mai ridicată temperatură de pe continentul european a fost de 48 de grade Celsius, fiind înregistrată în Atena, în 1977.
Valul de căldură a fost legat de anticiclonul care a lovit și Spania, și care a provocat incendii în Grecia și Turcia.
Înregistrările Copernicus datează din 1950, însă sunt supuse unor verificări încrucişate cu alte seturi de date care datează de la jumătatea secolului al XIX-lea.
Vara anului 2021 a fost cea mai călduroasă înregistrată în Europa
Facebook Comments
previous post