Al patrulea val al pandemiei de COVID-19 este deja în plină ascensiune și în România, epidemiologii anticipând că în lunile de toamnă și iarnă vom avea parte de număr mare de cazuri și bineînțeles de restricții pe măsură, în special pentru nevaccinaţi. Printre măsurile gândite de autorități se află și restricționarea spectatorilor la evenimentele sportive, dar scenariul e făcut pentru o rată de infectare între 3 și 6 la mia de locuitori. Deocamdată, în municipiul Arad rata de infectare este de 1,09 la mia de locuitori, iar dacă se va ajunge în intervalul menționat mai sus, atunci: ”Se perminte desfășurarea unor activități din anumite domenii economice, dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, doar pentru persoanele vaccinate, testate sau trecute prin boală (va fi obligatoriu certificatul verde, care să ateste una din condiții, astfel:
– Competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise, se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între spectatori”
Certificatul verde, obligatoriu și la meciuri! Există riscul reînchiderii stadioanelor, în iarnă?
Aplicată la meciurile de acasă ale UTA-ei, Hotărârea numărul 70, de astăzi, a Comitetului Național pentru Situații de Urgență ar însemna că în curând, probabil după 1 octombrie, vom avea parte de doar aproximativ 3500 de spectatori pe arena „Francisc Neuman”. Numărul aproape coincide cu cel al abonaților, mai ales după ce clubul a redeschis, în această săptămână, campania de vânzare a abonamentelor. Dacă rata de infectare va depăși cifra de 6 la mia de locuitori putem reveni la scenariul sumbru din sezonul trecut, când evenimentele sportive s-au desfășurat cu porțile închise.
Cu campioana CFR Cluj, tot în același scenariu. Primul meci cu mai puțini fani ar putea fi cu FCU Craiova
Sau în cel mai bun caz, să aibă acces pe stadion doar persoanele vaccinate. Probabil că la meciul de acasă cu CFR Cluj, din 26 septembrie, UTA va avea parte tot de 75% din capacitatea arenei și aproape sigur de sprijinul a peste 8.500 de suporteri, dar deja de la meciul cu FCU Craiova 1948, de pe 16 octombrie, pe fondul creșterii constante a ratei de incidență, am putea fi în situația în care doar maxim 30% din capacitatea arenei să fie ocupată. Programul turului Ligii 1 a avantajat-o pe UTA, în sensul că meciurile importante de acasă, cu Farul, FCSB, CSU Craiova și Rapid au trecut deja și s-au soldat cu sold out!