UTA începe o nouă aventură în prima ligă, cu derby-ul de tradiţie din Trivale

by Sorin Haut

UTA se pregăteşte să debuteze în Superligă, noua denumire a Ligii 1 la fotbal. Cu un nou antrenor la cârmă, Ilie Poenaru, dar şi cu destule schimbări la nivel de lot, fără însă a-şi modifica nucleul de bază, echipa arădeană ar trebui să îşi propună un obiectiv mai îndrăzneţ decât în precedentele două sezoane. Vara este însă fierbinte la Arad, suporterii nu mai agreează actuala conducere după refuzul de a ceda clubul investitorilor conduşi de Simion Apreutese, iar campania de achiziţii a avut de suferit. UTA nu s-a mişcat prea bine, cel puţin până la acest moment, pe piaţa de transferuri, doar numele lui Keseru sărind în ochi, dar şi experimentatul atacant orădean are deja o vârstă şi nu este o garanţie a succesului. A apărut şi noul ordin al ministrului Novak, cu regula încă nu foarte clară de a folosi cinci jucători români pe teren, astfel că Poenaru are destule bătăi de cap în privinţa alcătuirii primului “11”. O veste bună e că nu sunt accidentări, dar pe de altă parte sunt câţiva jucători ajunşi târziu la Arad, precum Cascini sau Ademi, în vreme ce africanul Aly Abeid nici măcar nu a ajuns încă la echipă. Având o situaţie complicată, moldoveanul Postolachi nu a putut fi legitimat, astfel că în distribuţia de start din Trivale ar putea apărea mulţi jucători din sezonul trecut, practic din vechea gardă, cu Iacob, Benga, Erico, Vukcevic, Batha, Ubbink, Otele şi Miculescu în prim-plan. Poenaru va avea de ales pe banda stângă, între Hoxallari sau Dobrescu, respectiv în centrul liniei mediene, între Matei sau Isac, în vreme ce Keseru ar trebui să fie titular de drept.

Ilie Poenaru nu are prea multe variante, pentru primul „11”

Poenaru îşi simte echipa pregătită şi nu prea pentru acest debut, declarând că mai e de lucrat la unele aspecte legate de sincronizări şi omogenitate, plus că vrea să imprime echipei un alt stil de joc. Pe de altă parte, noul tehnician al UTA-ei îşi doreşte trei puncte din prima deplasare a sezonului: “„Suntem pregătiți, sper să câștigăm toate cele trei puncte, pentru că asta este mentalitatea pe care vreau să o imprim jucătorilor, de a juca fiecare meci la victorie. I-am analizat pe cei de la FC Argeş, e clar că trec prin niște transformări și mi-e clar că față de anul trecut arată mai bine tehnic și tactic. Au venit jucători cu calitate, acum stau destul de bine în benzi, au câștigat şi la nivel de experiență. Vrem să implementăm un alt stil de joc și poate că la momentul jocului nu vom arăta așa cum ne dorim. E adevărat că avem o omogenitate superioară adversarilor, bazându-ne pe același nucleu de jucători, însă eu le cer altceva decât au jucat până acum. Sunt câteva detalii pe care încă nu am reușit să le pun la punct, dar eu cred că de la etapă la etapă vom arăta tot mai bine, important pentru început e să câștigăm puncte.”

Plus de omogenitate pentru UTA: Argeşul a adus 15 jucători!

UTA are într-adevăr un plus de omogenitate faţă de FC Argeş, păstrându-şi nucleul de bază din sezonul trecut, dar rămâne de văzut cum a reuşit antrenorul piteştenilor, Andrei Prepeliţă, să îi integreze pe cei 15 jucători nou veniţi, alţi 14 părăsind gruparea din Trivale! Straton, Marius Constantin, Calcan și Cestor sunt doar câteva dintre cele mai importante transferuri ale argeşenilor din această vară, dar la Piteşti au ajuns şi jucători străini interesanţi, precum Vianna (Coimbra), Jakolis (Sibenik), Bertrand (Nancy), Donisa (Le Mans), Enzo Celestine (FC Sete 34), Tony Njike (SO Cholet), Bryan Alceus (FK Zira) sau Paul-Arnold Garita (Bourg-en-Bresse). Antrenorul echipei argeşene vrea ca “alb-violeții” să înceapă cu dreptul noul sezon: ”Suntem în fața primei etape. Ne-am antrenat bine în cele cinci săptămâni de pregătire. Am adus o serie de fotbaliști noi. Sper ca la ora jocului să fim în formă și să obținem victoria. Ne dorim acest lucru, e important cum începem. Vom face totul să câștigăm acest meci. UTA a schimbat câțiva jucători. Pe unii dintre ei îi știu, ceilalți sunt fotbaliști străini. Am văzut două meciuri amicale ale adversarului. Am făcut și o analiză pe care o vom prezenta jucătorilor noștri. Omogenitatea nu o putem câștiga în câteva săptămâni. Ne-am dorit concurență pe toate posturile. Până sâmbătă vom decide și primul unsprezece. Avem toți jucătorii la dispoziție. Pot spune că Ilie Poenaru nu ne-a surprins cu nimic. Știm stilul lui de joc de la Clinceni și Mediaș. UTA este o echipă de tradiție, care are ca obiectiv play-off-ul, la fel ca și noi” a spus tehnicianul piteștean la conferința de presă de dinaintea duelului cu arădenii. Spre deosebire de Poenaru, iată că Prepeliţă îşi asumă la nivel declarativ obiectivul play-off-ului. În schimb, antrenorul UTA-ei a evitat să declare, la conferinţa de presă de dinaintea partidei din Trivale, un obiectiv cert pentru echipa sa, în sezonul ce stă să înceapă.

Keseru nu e la nivel maxim, dar “rolul meu e complex…”

Deși este fotbalistul cu cel mai bun CV din istoria UTA-ei, Claudiu Keseru nu e și cel mai bine cotat fotbalist din actualul lot al arădenilor. La 35 de ani, atacantul se apropie de finalul carierei și vine după o jumătate de an în care a stat pe bară la FCSB. Keseru valorează 900 de mii de euro pe transfermarkt, cu 300 de mii de euro mai puțin decât David Miculescu, internaționalul de tineret fiind golgheterul echipei „roș-albe” în sezonul trecut, cu 8 reușite. „Ceea ce am văzut aici e ceva ce îmi dă speranță că pe viitor se poate crea ceva extrem de ambițios. Am văzut oameni dispuși să facă eforturi, am văzut oameni care vin cu inima, oameni care își doresc foarte mult să ajungă sus și asta m-a atras. Mă simt mult mai bine decât acum o lună de zile, de exemplu, cu siguranță încă nu sunt la potențial maxim. Am simțit fiecare etapă a pregătirii și am trecut cu bine. A fost puțin frustrant uneori, pentru că nu răspundea corpul la fel cum își dorea capul. Dar, în momentul de față mă simt OK și sper ca această dorință de a începe, dusă la extrem, va compensa – probabil – o ușoară lipsă de ritm. E clar că rolul meu în echipă e puțin mai complex, peste cel de jucător. Dar, dacă îmi voi îndeplini complexitatea rolului meu fără a-mi îndeplini rolul de jucător, cu siguranță se vor ridica voci care să înceapă să vorbească. Oricum, nu mă interesează, eu știu ce am de făcut, deocamdată important e să devenim acel grup unit și, cu siguranță, individualitățile se vor arăta și vor ieși în evidență mult mai ușor. Mergem încrezători la Piteşti și cu o dorință incredibilă de a demonstra că suntem pregătiți pentru acest sezon și pentru ambițiile pe care le are clubul. Cu siguranță, omogenitatea e un factor important, mai ales la echipele care au stat și s-au bătut la play-off anul trecut. Diferența este la detalii foarte mici și, clar, omogenitatea își va spune cuvântul, mai ales pe început de sezon”, a apus, printre altele, noul atacant al „Bătrânei Doamne”, înaintea plecării spre Piteşti. Keseru nu a marcat încă pentru UTA, deşi a jucat în toate cele patru amicale disputate de arădeni în această vară.

UTA va avea galerie în prima etapă, palmares net favorabil gazdelor!

În ciuda tensiunilor cu conducerea, suporterii rămân trup şi suflet alături de echipă şi UTA va avea susţinere în acest prim meci al sezonului. Istoria întâlnirilor directe din ultimii cinci ani dintre fostele campioane ale României nu îi avantajează deloc pe “roş-albi”, formaţia piteşteană fiind o adevărată “bestia nera” pentru UTA, cu un bilanţ de şapte victorii argeşene, trei egaluri şi o singură victorie arădeană. Singurul succes al UTA-ei a fost consemnat chiar sezonul trecut, tot în debutul campionatului, acel 1-0 din iulie 2021, din etapa a doua, cu reuşita lui Dangubic. Promovate la braţ în vara anului pandemic 2020, Argeşul şi UTA au ambiţii mari în acest sezon, piteştenii luând faţa “Bătrânei Doamne” în stagiunea trecută, când reuşeau calificarea în play-off şi în semifinalele Cupei României. FC Argeş – UTA se joacă sâmbătă, ora 18:30, meci contând pentru etapa inaugurală a Superligii şi va fi transmis în direct pe posturile principale ale Digi Sport, Orange Sport şi Prima. Mai trebuie punctat că din acest sezon al Superligii se introduce şi în România sistemul VAR, astfel că jucătorii vor trebui să fie mult mai atenţi pe parcursul jocului.

 

 

Facebook Comments