Senatorul arădean Adrian Wiener a depus o interpelare prin care solicită ministrului sănătății, Florian Bodog, o informare asupra stadiului implementării Strategiei naționale anticorupție pe perioada 2016-2020, în domeniul sănătății.
Contextul interpelării îl reprezintă asumarea de către Guvernul României, prin HG nr. 583 din 10 august 2016, a Strategiei naționale anticorupție pe perioada 2016-2020. De asemenea, un raport tehnic privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare (MCV), la 25 ianuarie 2017, identifică următoarele: ”Corupția în sistemul de sănătate din România a fost recunoscută drept o problemă deosebită cu care se confruntă mulți cetățeni români. Principalele probleme se referă la achizițiile publice în spitale, fraudă de asigurare și rambursări false, mită pentru eliberarea de certificate medicale care dau acces la beneficiile speciale și practica generală a plăților neoficiale către profesioniștii din domeniul medical. Nivelul corupției în domeniul asistenței medicale are un impact direct asupra calității serviciilor de sănătate publică și afectează în mod direct accesul la asistența medicală în România și, în unele cazuri, pacienții au decedat drept rezultat.”
Conform strategiei, în termen de trei luni de la adoptare, toate instituțiile și autoritățile publice locale și centrale aveau obligația de a îndeplini procedurile de aderare la strategie, iar în termen de 6 luni aveau obligativitatea de a elabora și transmite Ministerului Justiției planurile de integritate aferente.
Adrian Wiener, senator USR: „Am solictat ministrului sănătății un răspuns referitor la stadiul în care se află elaborarea și transmiterea către Ministerul Justiției a planurilor de integritate prevăzute de Strategia națională anticorupție pe perioada 2016-2020, precum și stadiul de îndeplinire al obligațiilor care revin Ministerului Sănătății și CNAS. Efectele corupției asupra calității actului medical în România sunt evidente și de o gravitate extremă. Vorbim efectiv de vieți pierdute, de suferință, care deseori pot fi evitate dacă ne asumăm lupta anticorupție dincolo de modul declarativ. Din păcate, PSD este angajat de partea celor certați cu legea, atacând justiția și promovând constant măsuri care conduc la erodarea calității actului medical.”