Adrian Wiener, senator al USR Arad, a contribuit semnificativ la elaborarea proiectului Uniunii Salvați România pentru domeniul sănătății, care va fi lansat în dezbatere publică la Sibiu mâine.
Proiectul este structurat în patru mari capitole: 1- putere în mâna pacientului, 2 – medicină curată, 3 – sănătate accesibilă, performantă și inteligentă, 4 – sănătate eficientă, prevenție și medicină curativă. Fiecare capitol include la rândul său un set ne măsuri care în final să asigure reforma actualului sistem.
Adrian Wiener, senator USR Arad: „Punctul de plecare îl reprezintă un sistem de sănătate public nefuncțional, plin de inegalități, ros de corupție, măcinat de incompetență și de birocrație excesivă. Este un sistem afectat de lipsa de viziune politică, predictibilitate și interese financiare foarte mari. În același timp vedem un pacient lipsit de putere, ignorat, frustrat și care primește servicii medicale de foarte slabă calitate.
În pregătirea acestui capitol, am căutat răspunsuri la următoarele mari întrebări: cum garantăm accesul cetățenilor la sistemul de sănătate, indiferent de apartenența lor socială? Cum dezvoltăm un sistem de sănătate la care să avem acces cu toții în așa fel încât să generăm o piață liberă, relevantă și atractivă pentru pacienți, dar și pentru medici? Cum ne păstrăm personalul medical în țară?
USR propune o schimbare de paradigmă care îi oferă cetățeanului mai multă putere, puterea de a alege cele mai bune servicii de sănătate, puterea de a lua cele mai bune decizii pentru el și pentru cei apropiați, puterea de a evalua sistemului de sănătate. Un sistem de sănătate deschis concurenței, care să încurajeze apariția de noi furnizori de servicii medicale.
În același timp dorim o descentralizare a deciziei prin creșterea finanțării sănătății la nivel de comunitate, prin intermediul bugetelor locale. Analizăm scenarii de finanțare care să corecteze cifrele dezastruoase din prezent, care să fie bazate pe scenarii multianuale, pe o politică de decontare corectă, pe tranziția dinspre sistemul de decontare de tip paușal (decontare pe DRG) la plata per serviciu în spitale.”