Recentele declarații ale guvernanților privind pensiile provoacă haos și sădesc nesiguranță în rândul celor care ar trebui să beneficieze în curând de banii acumulați vreme de 9 ani. Intențiile anunțate de premierul Tudose sunt simptome ale unei crize bugetare asemănătoare în ce privește impactul asupre populației cu cea din 2008-2009. Uniunea Salvați România se va opune oricăror încercări de a desființa, reduce sau naționaliza actualul sistem de pensii private obligatorii (pilonul II).
După ce au promis pomeni electorale fără șir, cei din conducerea PSD și-au dat seama că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din buget. Asemeni Guvernelor Tăriceanu și Boc, care nu au fost responsabile în cheltuirea banului public, actualul Guvern se îndreaptă împotriva pensiilor private pentru a face rost de mai mulți bani la buget. Argumentele de-a dreptul absurde oferite de Executiv maschează de fapt tentativa de desființare a Pilonului II de pensii și de naționalizare a acestuia.
Pilonul I de pensii (pensia de stat) este finanțat direct de la contribuabil în proporție de două treimi. Restul se acoperădin bani de la buget, așadar tot din banii contribuabililor, obținuți din taxe, impozite și accize. Pilonul II, numită și pensia privată obligatorie, este finanțat cu un anumit procent din suma plătită lunar pentru pensii de către angajați, urmând ca acești bani să fie investiți, iar plătitorii să îi primească eșalonat după pensionare.
Președintele organizației județene a USR Arad critică felul în care guvernanții PSD caută să aducă bani suplimentari, aparent fără să mărească taxele, la bugetul Statului. Atât Liviu Dragnea cât și Mihai Tudose nu înțeleg lucruri elementare de economie pentru că au depins toată viața lor de rente la Stat și banii publici.În plus, argumentele slabe aduse de PSD fac transparent planul de cheltuire imediată a banilor de pensie ai generației active.
Vlad Botoș: „Ceea ce nu înțelege nici Tudose dar nici Dragnea este că pilonul I de pensii nu este investiție, așa că nu poate avea randament după cum spuneau cei de la PSD. Banii colectați de la oamenii care lucrează acum sunt plătiți pensionarilor. Faptul că guvernanții nu cunosc ce presupune, la nivel de teorie, o investiție, arată incapacitatea lor de a administra orice, cu atât mai mult România. Colegii din USR au calculat că dacă am plăti tot CAS-ul pe care ni-l ia Statul acum la Pilonul 2, un român cu un venit mediu ar beneficia la pensie de un venit de 5.000 de lei pe lună! Adică, într-un scenariu conservator și după 35 de ani de cotizare, atât cât este minimul pentru pilonul 1, un om va acumula aproape 800.000 lei în fondul de pensii, pe care să îi primească apoi timp de 16 ani. Acesta este pilonul pe care domnii Dragnea și Tudose ar vrea să îl ia, băgând mâna în buzunarul fiecărui cetățean din România.”