Primii trei pui de urs din rezervația de la Zărnești, înființată în urmă cu 12 ani, s-au născut la începutul lunii martie și sunt perfect sănătoși, iar doi dintre ei au fost adoptați la distanță de o familie din Anglia.
„Părinții ursuleților sunt Pamela, o ursoaică în vârstă de 15 ani și Pluto, un urs în vârstă de trei ani, singurul nesterilizat din sanctuarul de la Zărnești. Doi dintre ursuleți, Mark și Di, au fost adoptați la distanță de o familie din Anglia, iar pentru al treilea suntem în așteptare. Ursuleții sunt perfect sănătoși, dar deocamdată sunt în carantină. Faptul că s-au născut primii ursuleți este un lucru minunat pentru că majoritatea urșilor din rezervație au vârsta de peste 30 de ani. Cel mai probabil ursuleții vor putea fi văzuți la vară de turiștii care vin să viziteze Rezervația Libearty”, a declarat joi, pentru AGERPRES, vicepreședinta Asociației pentru protecția animalelor Milioane de Prieteni (AMP) Brașov, Paula Ciotloș.
Conform acesteia, odată cu nașterea celor trei pui, numărul urșilor din rezervația de la Zărnești a ajuns la 90, dintre care 37 de femele și 50 de masculi. Din monitorizările făcute de specialiștii rezervației reiese că este posibil ca, în următoarele trei luni, alte două ursoaice să nască.
Unică în România, rezervația de urși bruni de la Zărnești se întinde pe o suprafață de 70 de hectare, teren pus la dispoziție de Primăria Zărnești, fiind cea mai mare rezervație de acest tip din Europa de Est, deschisă în anul 2005. Urșii care ajung aici sunt salvați din mai multe zone ale țării, din grădini zoologice sau din adăposturi neadecvate unde erau ținuți de diverse persoane.
În rezervație au ajuns la începutul anului trecut și ursuleții Mașa și Grișa, aduși cu avionul din Armenia. Animalele au fost salvate de fundația actriței Brigitte Bardot, care a plătit transportul urșilor din Armenia până la Zărnești.
Cei care vizitează rezervația de urși bruni de la Zărnești au la dispoziție și un trenuleț cu ghid, ce face turul sanctuarului în aproximativ 45 de minute, fiind surprins ritualul de hrănire a urșilor, precum și modul de viață al acestora. Trenulețul urcă și pe platforma foto de unde poate fi admirată întreaga rezervație.
Sursa: agerpres.ro