UNICEF ROMÂNIA, PROIECT PILOT DE SERVICII COMUNITARE PENTRU COPII

by Dana B.

Jurnaliști reprezentând media centrală și locală se află, începând de miercuri și continuând pe parcursul zile de joi, într-o vizită de studii privind implementarea unui proiect pilot de servicii comunitare pentru copii inițiat de reprezentanța în România a UNICEF, organizatoarea evenimentului în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent.

,,Jurnaliștii au ocazia de a constata nemijlocit în orașul Moinești, la jumătatea derulării sale, rezultate ale acestui inedit proiect în România, menit a testa aplicarea unui ,,Pachetul Minim de Servicii destinat Copiilor”. Acesta prevede existența unui asistent social, a unui asistent medical comunitar, dar și a unui consilier școlar care lucrează împreună în beneficiul copiilor vulnerabili și al familiilor acestora”, a explicat pentru AGERPRES Despina Andrei, manager de comunicare al UNICEF România.

Potrivit acesteia, noul model de intervenție socială își propune ,,să furnizeze date menite să contribuie la dezvoltarea politicilor publice în domeniul incluziunii sociale, în contextul în care problematicile economice actuale au afectat familiile vulnerabile, dar și capacitatea sistemelor de protecție socială, sănătate și educație de a răspunde nevoilor multiple ale copiilor și familiilor acestora”.

,,Demarat în urmă cu 16 luni, proiectul s-a dovedit de un real succes în municipiul Moinești, unde colaborarea strânsă dintre Direcția de Asistență Socială din localitate și reprezentanții UNICEF a avut drept rezultat identificarea timpurie a unor situații de risc și intervenția concretă prin servicii socio-medicale personalizate, adresate fiecărui tip de vulnerabilitate identificată. Modelul, cu o durată de implementare de trei ani, va fi supus unei evaluări independente și va fi documentat în scopul furnizării de noi evidențe care să sprijine reformele din domeniul sănătății, educației și protecției copilului”, a afirmat managerul de comunicare al UNICEF România.

Proiectul pilot este implementat de UNICEF în parteneriat cu Consiliul Județean și Prefectura Bacău, precum și cu autoritățile locale din patru orașe, între care Moinești, și 38 de comune băcăuane, cu finanțare de 3,3 milioane de euro prin Norway Grant și două milioane de euro resurse atrase de UNICEF.

,,După această vizită de studii dorim să dezvoltăm împreună cu jurnaliștii prezenți materiale publicistice rezultate ale implementării proiectului pilot, dar și realizarea unui ghid de bune practici vizând reflectarea și respectarea în mass-media a drepturilor copilului, cu scopul-speranță de a constata cât mai puține violări ale acestor drepturi ale copilului. În același timp am primit și primim informați în timpul întâlnirii cu jurnaliștii legate de modul cum am putea ca organizație să ajutăm mass-media cu informații utile referitoare la practicile pe care jurnaliștii le au în prezent, dar și cum pot ele îmbunătăți munca lor de zi cu zi în așa fel încât atunci când citim materiale publicistice relatând poveștile unor copii acestea să fie făcute ținând cot de interesul superior al copilului”, a precizat Despina Andrei.

Potrivit acesteia, există semnale că bunele practici sunt preluate și în presa românească. ,,Am observat, mai ales în ultimii doi ani, o îmbunătățire în respectarea drepturilor copilului în mass-media din România. Noi ne dorim foarte mult ca rezultatele proiectului pilot din județul Bacău să dovedească utilitatea și eficiența replicării acestui model, mai întâi în alte șase județe folosind fonduri europene, iar într-o etapă ulterioară la nivelul întregii țări, pentru a găsi formula corectă eficientă în așa fel încât să putem investi în prevenția diferitelor vulnerabilități pe care le au în prezent copiii”, a mai spus managerul de comunicare al UNICEF Romania.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate