Virusul herpetic modificat genetic este eficient împotriva cancerului de piele prin infectarea și distrugerea celulelor canceroase ca și prin declanșarea unui răspuns imunitar, potrivit rezultatelor unui studiu clinic publicat marți în revista americană ‘Journal of Clinical Oncology’, care indică potențialul pe care îl are virusoterapia, informează AFP.
Este vorba despre primul studiu, aflat în faza a treia de teste clinice, bazat pe această nouă abordare care care indică rezultate pozitive, potrivit cercetătorilor de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra.
Potrivit oamenilor de știință, aceste rezultate ar putea conduce agenția americană a medicamentelor (FDA) și omoloaga sa europeană, ca în următoarele luni, să permită introducerea pe piață a acestui tratament numit T-VEC (Talimogene Laherparepvec) produs în SUA de compania farmaceutică multinațională Applied Molecular Genetics (Amgen).
Cercetătorii au selectat aleatoriu 436 de pacienți cu melanom avansat inoperabil pentru a le administra o injecție cu T-VEC sau o altă imunoterapie.
Peste 16% dintre cei tratați cu T-VEC au avut un răspuns susținut pe parcursul a peste șase luni, comparativ 2,1% în grupul de control. Unii pacienți au fost în remisie pentru mai mult de trei ani, precizează studiul citat de AFP.
Răspunsul la tratament a fost mai pronunțat la pacienții cu cancer de piele aflat într-un stadiu mai puțin avansat și la cei care nu au avut anterior vreun tratament, ceea ce demonstrează că virusoterapia poate fi considerată ca prima linie de tratament pentru melanomul metastazic, consideră specialiștii.
Cei 163 de pacienți din studiul clinic cu melanom mai puțin avansat (stadiul 3 și începutul stadiului 4) tratați cu T-VEC au supraviețuit în medie 41 de luni, comparativ cu 21,5 luni cât s-a înregistrat în cazul celor 66 de pacienți aflați într-un stadiu similar, însă tratați cu alte imunoterapii.
„Virusoterapia, cum este T-VEC împotriva cancerului, are o popularitate în creștere, deoarece poate lansa un dublu atac pentru distrugerea celulelor canceroase direct din interior, cu un virus care infectează și stimulează sistemul imunitar pentru a viza tumoarea însăși, iar toate acestea cu mai puține efecte secundare decât chimioterapia sau alte noi imunoterapii”, a afirmat profesorul Kevin Harrington de la Institutul de Cercetare a Cancerului, unul dintre principalii responsabili ai studiului clinic.
Celulele canceroase dezvoltă un mecanism de a se sustrage sistemului imunitar al gazdei ceea ce înseamnă că acestea sunt vulnerabile la o infecție virală, explică AFP.
Virusul herpetic a fost modificat pentru acest studiu clinic prin eliminarea a două gene cheie, ceea ce a împiedicat replicarea sa în celulele sănătoase. Prin urmare, celulele normale au detectat și au distrus virusul T-VEC înainte ca acesta să provoace daune, mai notează agenția citată.
Sursa: agerpres.ro