Un nor bizar a fost observat în aceste zile pe Marte

by Cristian Dobre

La prima vedere, pare că este vorba de o erupție vulcanică, însă Marte este o lume moartă în prezent, cu vulcani stinși.

Deși fumul pare să iasă din vârful unui vulcan, cercetătorii de la Agenția Spațială Europeană cred că totul este de fapt o iluzie optică. „Marte nu a mai avut o erupție vulcanică de milioane de ani, așa că nu există șanse ca vulcanii din zona Arsia Mons să fie pe punctul de erupe. Cel mai probabil fumul este de fapt un nor creat în condiții speciale. Acest lucru nu înseamnă că planeta Marte va redeveni un loc prielnic vieții. Cu o floare nu se face primăvară”, se arată în comunicatul emis de ESA.

Cercetătorii cred că fâșia de vapori de peste 1.500 de kilometri de deasupra zonei Arsia Mons și care a apărut pe imaginile preluate de către satelitul Mars Express cu mai mult de o lună în urmă, pe data de 13 septembrie, este un nor orografic. Acești nori sunt de obicei formați sub vârfurile muntoase. Apar atunci când aerul dens se răcește la o temperatură care permite umidității să se condenseze pe particule de praf.

Acești nori peste Arsia Mons au mai fost observați de-a lungul timpului, însă nu pe tot parcursul anului, ci doar în lunile dinainte de solstițiul de iarnă al emisferei nordice marțiene. Mars Express a capturat imagini similare în 2009, 2012 și 2015. Așa că redescoperirea acestor nori din nou în 2018 nu este tocmai o surpriză pentru lumea științifică, însă reapariția norului oferă cercetătorilor posibilitatea de a măsura densitatea particulelor de praf din atmosfera planetei roșii. La începutul acestui an, Marte a fost străbătută de o furtună de praf uriașă. Acest nor ne-ar putea ajuta să îmbunătățim modelele privind modul în care praful se ridică și circulă atât pe suprafața cât și pe atmosfera planetei Marte, atât cât este aceasta în prezent, lucruri ce ne vor ajuta cu siguranță în viitoarele misiuni de colonizare a planetei, misiuni despre care se vorbește tot mai mult în ultima perioadă, spun oamenii de știință.

 

Sursa: cunoastelumea.ro

Facebook Comments