Raportul anual întocmit de FederBet – o agenţie belgiană de monitorizare a pariurilor – privind meciurile trucate în intervalul iunie 2015 – mai 2016 conţine o partidă din Liga 1, trei din Liga 2, două partide amicale cu echipe româneşti şi trei meciuri de tenis în care au evoluat jucători din România.
Prezentarea raportului a fost făcută de Elly Schlein, europarlamentar italian, şi de Francesco Baranca, secretarul FederBet, în data de 14 iunie 2016, la Bruxelles, în faţa Parlamentului European! Concluziile raportului au fost, însă, eclipsate de debutul Euro 2016.
Cel mai important dintre meciurile care privesc România este Viitorul – ASA Târgu Mureş 6-1, disputat pe 2 mai 2016, în a doua zi de Paşte, în penultima etapă din play-offul Ligii 1, între două echipe care nu mai aveau ca miză decât locul 5 la finalul sezonului.
Potrivit agenţiei cu acţionariat italian, lista completă a evenimentelor suspecte de a fi fost aranjate pentru pariuri şi în care au fost implicaţi români arată astfel:
Viitorul – ASA Târgu Mureş 6-1 (play-off Liga 1)
Mioveni – FC Braşov 4-2 (play-off Liga 2)
Dacia Unirea Brăila – Academica Clinceni 2-1 (play-off Liga 2)
FC Braşov – UTA 2-3 (play-off Liga 2)
Debrecen – FC Baia Mare 3-1 (amical)
CFR Cluj – UFA 0-2, suspendat (amical)
Monica Niculescu/Anna-Lena Friedsam – Anna Morgina/Ling Zhang 6-0,6-3 (turneu la Guangzhou)
Daiana Negreanu – Tadeja Majeric 6-4, 6-3 (turneu la Gyor)
Petru Alexandru Luncanu – Iliya Marchenko 3-6, 1-6 (Andria Challenger)
Bonus: Olimpik Doneţk – Şahtior Doneţk 2-3 (Ucraina)
Cum a ajuns FederBet la concluzia că partidele de mai sus sunt suspecte?
Metoda de diagnosticare este similară celei folosite de mult mai cunoscutul sistem de detecţie a fraudei, Fraud Detection System, pus la punct de compania Sportradar şi folosit de UEFA pentru descoperirea anomaliilor de pe piaţa pariurilor.
Pe scurt, FederBet analizează mişcările cotelor raportate de bookmakeri din întreaga lume. Iată descrierea mecanismului, postată pe www.federbet.com:
“Piaţa de pariere mondială este ca bursa, doar că în loc de acţiuni sunt tranzacţionate cote. La fel ca în cazul acţiunilor, cotele sunt supuse unor mişcări, fie că sunt fizice sau dictate de alte schimbări, iar câtă vreme aceste modificări rămân într-o limită considerată ca fiind “acceptabilă” nu există nicio suspiciune. Totuşi, când modificările în preţuri duc la şocuri violente şi nu sunt justificate de evenimentul în cauză, atunci asistăm indubitabil la o tentativă de a aranja un meci”
Cele patru meciuri din primele două ligi din România indicate de FederBet în raportul său anual s-au disputat anul acesta, în aprilie şi mai.
Sursă: prosport.ro