Aproape unul din cinci copii locuiesc în zone afectate de conflicte armate și de război, potrivit unui nou raport publicat de organizația de caritate Save the Children.
Circa 420 de milioane de copii trăiau în zone afectate de conflicte în 2017, marcând cel mai mare număr de copii care trăiesc în zone afectate de conflicte armate în ultimii 20 de ani.
Raportul definește copiii afectați ca fiind cei care trăiesc în mai puțin de 50 de kilometri de evenimente conflictuale, într-un an, în interiorul granițelor unei țări.
Copiii au fost afectați cel mai mult de conflictele din Afganistan, Yemen, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Siria, Irak, Mali, Nigeria și Somalia în 2017, potrivit raportului „Opriți războiul împotriva copiilor”, cu cercetările realizate de Institutul de Cercetare al Păcii Oslo.
Raportul a arătat că un motiv pentru care 2017 a înregistrat o creștere a numărului de copii care trăiesc în zonele afectate de conflicte este că războiul modern a schimbat liniile de angajare, lupta în mediul urban în rândul populației civile fiind ceva obișnuit, ignorându-se normele internaționale.
Încălcările grave la adresa copiilor – care includ uciderea, mutilarea, recrutarea sau răpirea grupurilor armate, violența sexuală, atacurile asupra școlilor și refuzul ajutorului umanitar – au crescut la nivel global de la mai puțin de 10.000 în 2010 la 25.000 în 2017, arată datele Organizației Națiunilor Unite analizate în raport.
Foto: cnn.com