În perioada 13- 15 aprilie 2016, la Piteşti s-a desfăşurat Conferinţa Naţională Anuală a Sudorilor, iniţiată de Asociaţia Română de Sudură în parteneriat cu Institutul Român de Sudură, unde profesori, ingineri şi tehnologi au discutat despre problemele cu care se confruntă acesată meserie şi situaţia ei în viitor pe piaţa muncii, atât în ţară cât şi pe plan mondial. Menţionăm că sudura este o ramură foarte importantă a procesului economic fiind împlicată în proporţie de 70% în procesul industrial.
Pe lângă nume cu greutate în domeniul sudurii au foat invitaţi reprezentanţi din cadrul ISCIT şi TÜV Austria România.
Tot în această perioadă s-a desfăşurat şi concursul „Tineretul Sudează”, faza naţională, (vârsta 18 – 24 ani).
Aradul a fost reprezenta de doi dintre cei trei sudori, câştigătorii locului unu la faza judeţeană, respective Florin Ţugui şi Răzvan Nedelcu, angajaţi la Astra Rail Vagoane Marfă Arad, însosţiţi de domnul Ioan Marian Crişan preşedintele Filialei Arad a Confedeţiei Patronatul Român, secretar al Asociaţiei Române de Sudură, Directorul Şcolii de sudură din Arad, şi domnul Iosif Simon, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Sudură.
Competiţia a fost una strânsă, arădeanul Florin Ţugui, de la Astra Rail Vagoane Marfă Arad, alături de Segastian Tanca de la Comelf Bistriţa şi Adrian Gheorghiţă de la Şantierul Naval Damen din Galaţi, fiind cei trei sudori care vor reprezenta România la concursul mondial de sudură, competiţie care va avea loc în luna iunie în China.
Prestaţia sudorilor arădenu a fost una foarte bună, Răzvan Nedelcul câştigând şi el locul II, dintre cei 12 concurenţi participanţi.
Concurenţii au avut de trecut prin două probe de „foc”, un teoretică şi una practică, iar ce practică a constat în realizarea a trei procedee de sudură, respectiv SE-111 (sudură cu arc electric electrod învelit), MIG/MAG-135 (sudare cu electrod fuzibil în mediul de gaz protector), WIG -141 (sudare cu arc electric cu electrod nefuzibil în mediu de gaz protector).
Aşa cum spuneam la Sudură SE-111(sudură cu arc electric electrod învelit) locul I a fost ocupat de arădeanul Florin Ţugui, Sudură MIG/MAG-135 (sudare cu electrod fuzibil în mediul de gaz protector), de bistriţeanul Sebastian Tanca, locul II arădeanul Răzvan Nedelcu, şi la Sudură WIG -141 (sudare cu arc electric cu electrod nefuzibil în mediu de gaz protector), gălăţeanul Adrian Gheoghiţă.
Iată ce a declarat domnul Ioan Marin Crişan la revenirea acasă.
„Îmi pare nespus de rău că la aceste concursuri participă tot mai puţini tineri, anul acesta fiind prezenţi doar 12 concurenţi din cinci filiale, iar judeţe cu firme de tradiţie şi aici aş aminti Constanţa şi Prahova, nu au avut reprezentanţi. Este dureros să vedem cum această meserie cu tradiţei şi greutate în industria românească este ocolită de tineri, cu toate că pe piaţa muncii este o meserie bine cotată şi bine plătită. ”
Le dorim sudorilor mult succes şi încheiem cu tradiţionalul mesaj al domnului Ioan Marin Crişan „În viaţă şi în natură nu-i nimic fără sudură!”