Un pacient de 52 de ani a fost externat astăzi din spital după ce a luptat mai bine de două luni de zile cu virusul SARS CoV-2! 25 de zile a fost intubat și ventilat mecanic pe Compartimentul ATI COVID-19 însă nu și-a pierdut, nici un moment, speranța pentru viață!
”A fost o provocare pentru întreaga echipă medicală. Pacientul nostru a stat intubat și ventilat 25 de zile timp în care a luptat, alături de noi, pentru a învinge boala”, relatează dr. Mihaela Albu Gulyas, medic coordonator Compartiment ATI COVID-19.
Pacientul a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad pe data de 23 martie prezentând simptome de infecție cu SARS CoV-2. Medicii l-au internat pe Secția de Boli Infecțioase Adulți, i-au recoltat probe în vederea testării, iar rezultatul a venit pozitiv. Deoarece prezenta febră, frisoane, tuse, era dispneic și pe mască de oxigen, iar aspectul radiologic al plămânilor prezenta modificări, pacientul a fost transferat pe Secția Clinică ATI II. – ”Pacientul a ajuns pe Secția Clinică de Anestezie și Terapie Intensivă II, în stare gravă. A avut nevoie de terapie și îngrijiri medicale, adecvate diagnosticului de COVID-19. L-am tratat pe secția noastră până pe 29 martie, când s-au finalizat lucrările la instalația de oxigen de pe Compartimentul ATI COVID-19 din Grădiște, iar apoi, conform protocolului, l-am transferat acolo.”, a declarat dr. Teodora Olariu, medic șef Secție Clinică ATI II.
Din păcate starea de sănătate a pacientului s-a agravat, iar echipa medicală de pe ATI COVID-19 a decis să îl intubeze și să îl ventileze mecanic. ”Vorbim despre un caz deosebit din punct de vedere medical. Întreaga echipă medicală a secțiilor de anestezie și terapie intensivă am colaborat și ne-am consultat cu privire la tratamentul care trebuie administrat pacientului. Din păcate, pe data de 1 aprilie a trebuit intubat și ventilat mecanic. Au urmat trei săptămâni critice în care a fost tratat și monitorizat în permanență și treptat, starea sa de sănătate a început să se îmbunătățească. În zilele de 23 respectiv 24 aprilie, i-am recoltat probele pentru testele II și III, iar rezultatele au fost negative. Pe 25 aprilie, l-am extubat și transferat pe ATI I, unde sunt îngrijiți pacienții fără Covid-19. Pot spune că, din punct de vedere medical a fost o provocare pentru întreaga echipă dar și pentru pacientul nostru care a luptat zi de zi, clipă de clipă, împreună cu noi, pentru a supraviețui acestui virus”, a declarat dr. Mihaela Albu Gulyas, medic coordonator ATI COVID-19.
De pe 25 aprilie și până pe 11 mai, pacientul a fost îngrijit pe Secția Clinică ATI I, sub coordonarea medicului șef, dr. Cristian Nicolescu. Aici a început să mănânce singur și treptat, cu ajutorul unui kinetoterapeut, după mai bine de o lună, a făcut primii pași. ”Pacientul a continuat tratamentul intensiv constând în oxigeno-terapie pe masca standard, antibioterapie, terapie respiratorie adjuvantă, corticoterapie și tratament antidiareic. Totodată a primit suport nutrițional parenteral cât și enteral, a început kinetoterapia în vederea mobilizării și a primit suport psihologic, atât din partea personalului medical cât și din partea familiei – cu care a ținut legătura telefonic. Starea clinică a pacientului s-a îmbunătățit considerabil, permițându-i acestuia transferul pe o secție medicală în vederea externării la domiciliu. Apreciez întregul efort depus de echipa medicală de pe secțiile de anestezie și terapie intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”, a declarat dr. Cristian Nicolescu, medic șef ATI I.
Astăzi, pacientul nostru a fost externat de pe Secția Clinică Medicină Internă I, Compartimentul Alergologie, nerăbdător să își revadă familia și cu certitudinea că din lupta cu COVID-19 poți ieși învingător!