Terapia cu uleiuri esentiale este considerata o metoda eficienta cand vine în sprijinul tratarii afectiunilor digestive si durerilor de cap. Uleiul de menta este folosit de sute de ani în Grecia, ca un medicament pentru afectiunile digestive si pentru ameliorarea durerilor de colecist. Medicina traditionala recomanda oamenilor sa consume ceai de menta pentru a vindeca sistemul digestiv dereglat. Uleiul de menta este extras din tulpina, frunzele si florile acestei plante. Acesta poate fi folosit în tratarea dereglarilor digestive, durerilor de cap, de muschi, greturilor si pentru întarzierea menopauzei.
Uleiul de menta este un ulei esential, care contine cantitati ridicate de mentol, cu rol antiseptic si anestezic. De aceea, acesta este indicat în tratamentul infectiilor respiratorii, cum ar fi tusea si raceala. Daca este aplicat cum trebuie, acesta este eficient si în tratarea durerilor de cap si a celor musculare. Întrucat uleiul de menta lupta împotriva infectiilor bacteriene, acesta poate fi adaugat în tratamentul pentru acnee si pete. De asemenea, acesta este un bun stimulator al circulatiei sangvine si ajuta pielea uscata si lipsita de stralucire. Cateva picaturi de ulei de menta, adaugate într-un recipient cu apa fierbinte, în care va înmuiati picioarele, confera o senzatie racoritoare, care relaxeaza picioarele obosite. Totodata, se stie ca parfumul stimuleaza creierul, marind puterea de concentrare. Datorita acestui fapt, uleiul de menta este eficient în tratarea depresiilor, isteriei si furiei.
Atentie însa! Dozele ridicate pot cauza efecte adverse, printre care reactii alergice, arsuri la stomac, vedere neclara, ameteli si voma. De asemenea, s-a dovedit ca uleiul de menta poate fi letal daca este administrat copiilor.
Sursa: sanatate.bzi.ro