Ucraina face presiuni asupra Chinei pentru a ajuta la încheierea războiului

by Andreea Radu

Intensificarea presiunii asupra Beijingului – cel mai puternic aliat politic al Moscovei – a apărut ca un punct-cheie de discuție pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți oficiali în această săptămână, în timpul unei întâlniri a elitei globale la Davos, în Elveția, relatează CNN.
Zelenski le-a declarat reporterilor că i-ar plăcea „foarte mult ca China să fie implicată” în planul de pace al Ucrainei. Ministrul său de Externe a declarat că țara dorește mai multe contacte cu China la „toate nivelurile”, a relatat Interfax-Ucraina, în timp ce șeful de cabinet al lui Zelenski a lăsat ușa deschisă pentru o întâlnire, în marja reuniunii, dintre președintele ucrainean și delegatul principal al Chinei.
Însă premierul chinez Li Qiang a plecat de la Forumul Economic Mondial la începutul acestei săptămâni fără să se întâlnească cu Zelenski și nu a abordat direct conflictul într-un discurs de aproximativ 25 de minute, care s-a axat în mare măsură pe reasigurarea audienței sale în legătură cu economia în declin a Chinei.
Chiar dacă oficialii chinezi și-au intensificat anul trecut eforturile de a prezenta țara ca un potențial mediator de pace în război, analiștii spun că este puțin probabil ca Beijingul să considere că acum este momentul să-și valorifice legăturile sale profunde și în creștere cu Rusia pentru a intensifica eforturile de a pune capăt războiului, mai ales în termenii Ucrainei, scrie tvrinfo.ro.
„China crede că joacă deja un rol important în evoluția spre pace. Doar că versiunea chineză a păcii nu este cea pe care Zelenski dorește s-o audă”, a declarat Yun Sun, directoare a programului pentru China la centrul de reflecție Stimson Center, cu sediul la Washington.
Anul trecut, după ce liderul chinez Xi Jinping a vorbit pentru prima dată cu Zelenski la aproximativ 14 luni de la începutul războiului, Beijingul a trimis un emisar atât la Kiev, cât și la Moscova. De asemenea, a făcut public propriul plan de pace, care, spre deosebire de cererile Ucrainei, solicită o încetare a focului fără retragerea prealabilă a trupelor ruse care ocupă ilegal teritoriul ucrainean.
Acum, cele mai recente evenimente de la Davos evidențiază abordarea de expectativă a Chinei în ceea ce privește orice alt impuls de a pune capăt războiului, spun analiștii, în condițiile în care luptele rămân în impas, fără ca niciuna dintre părți să dea semne de retragere, iar un alt conflict major, în Orientul Mijlociu, atrage atenția la nivel mondial.
„Anterior, China ar fi putut dori să medieze, fiindcă nu voia ca Rusia să piardă prea mult. Dar acum există mai puțină îngrijorare pe acest front”, susține Sun.
„Acum că SUA sunt distrase de Gaza și resursele disponibile pentru Ucraina sunt mai limitate, lucrurile s-au schimbat în favoarea Rusiei. Există și mai puține motive pentru ca China să «promoveze o pace echitabilă, așa cum susțin Occidentul și Ucraina»”, a spus ea.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate