Cancerul pulmonar este cel mai de temut ucigaş dintre toate afecţiunile oncologice. Fură anual aproape 2 milioane de vieţi. Şi o face în tăcere. În majoritatea cazurilor simptomele apar abia în fazele avansate ale bolii.
Cancerul pulmonar este o afecţiune oncologică ascunsă şi asta deoarece provoacă simptome abia în stadii avansate. Chiar şi atunci, semnele sunt uşor de confundat cu cele ale unei răceli persistente sau cu tusea asociată fumatului.
Dr. Veronica Şurlea, medic primar pneumolog: „O tuse, o greutate poate în respiraţie, poate o tuse cu ceva astriuri sangvinovelente, transpiraţii (dar nu sunt caracteristice), poate doar această oboseală la efort”.
De cele mai multe ori, plămânul nu doare. Durerile apar abia în stadiile avansate.
Dr. Maria Dede, medic specialist pneumolog: „De fapt tusea aceea arată începutul unei bronşite tabagice. Orice schimbare a caracterului tusei, dacă pacientul era obişnuit să tuşească doar dimineaţa şi începe să tuşească mult mai des şi peste zi, noaptea, sau tusea să nu mai fie la fel, să devină productivă. Orice schimbare a acestui caracter trebuie să îl facă să se gândească să se ducă la medic”.
O radiografie pulmonară pe an-aşa recomandă medicii fumătorilor şi foştilor fumători de cursă lungă, dar şi persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani.
Dr. Maria Dede, medic specialist pneumolog: „Sunt anumite criterii care ne indică faptul că ar putea să fie un cancer, fie un nodul pulmonar, o masă opacă în interiorul plămânului, în lipsa altor simptome de pneumonie sau de infecţie”.
Dr. Veronica Şurlea, medic primar pneumolog: „Şi apoi această radiografie pulmonară poate fi completată imediat cu o computertomografie cu substanţă de contrast, care ne poate evidenţia leziuni in jur de un centimetru, deci vorbim de leziuni foarte mici.”
Momentan, cel mai bun sfat pe care îl pot oferi specialiştii pentru a preveni cancerul pulmonar este să renunţaţi la fumat. Pneumologii calculează riscul de a face cancerul pulmonar în pachete de ţigari consumate
Dr. Maria Dede, medic specialist pneumolog: „Dacă o persoană fumează în jur de 20 de ţigarete pe zi, adică echivalentul unui pachet, zilnic timp de un an, se calculează un pachet-an. Dacă pacientul fumează 20-30 de ani, un pachet zilnic, avem 20-30 de pachete. După 30 de pachete putem să luăm în calcul mult mai uşor posibilitatea apariţiei unui cancer bronhopulmonar.”
În situaţia depistării timpurii a cancerului pulmonar, se dublează şansele de supravieţuire.
Sursa: digi24.r