UAV Arad se deschide spre studenți și profesori străini

by Andreea Radu

Internaționalizarea procesului educativ este un imperativ al oricărei instituții de învățământ superior care dorește să se afirme în plan internațional. Acesta a fost și principalul argument al accesării Fondului de Dezvoltare Instituțională pentru implementarea proiectului „Creșterea competitivității și vizibilității UAV în contextual strategiei proprii de internaționalizare”.

Proiectul câștigat și derulat la nivelul UAV își propune internaționalizarea pe trei direcții desprinse din Strategia de Internaționalizare a Universității. „Prima direcție se referă la deschiderea UAV spre studenții străini și profesorii din străinătate ceea ce presupune dezvoltarea unor programe de studii într-o limbă de circulație international (în acest sens comandându-se un studiu de piață pentru prioritizarea domeniilor în care să se dezvolte aceste programe de studii), dar și actualizarea site-ului universității în limba engleză” a afirmat directorul de proiect, conf.univ.dr. Păstorel Gaşpar. Deasemenea se intenționează realizarea cel puțin a unui modul pentru cursuri on line în limba engleză, care să dea tonul unei creșteri a atractivității universității arădene de stat pentru studenții străini.

În al doilea rând, internaționalizarea presupune o mai mare dinamică a mobilității cadrelor didactice. „Este foarte important ca această deschidere spre Europa să fie susținută în plan academic de creșterea și diversificarea tipului de mobilități ale cadrelor didactice. Parteneriatele cu universități din Europa, fie că sunt în programul Erasmus, în cadrul altor programe crează oportunități pentru aceste mobilități care determină o creșterea a vizibilității UAV în plan internațional” a punctat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.

În al treilea rând proiectul urmărește cooptarea unor profesori, studenți, cercetători străini în cadrul unor workshop-uri internaționale, conferințe organizate la UAV.

Prezența unor profesori străini deschide posibilitatea semnării unor noi parteneriate, noi colaborări precum și un schimb eficient de know-how între cadrelele didactice ale UAV și invitații străini.

La finalul derulării acestui proiect vor fi create pârghii care să permită internaționalizarea procesului educativ ceea ce implicit vor determina o creștere a vizibilității UAV în plan academic și instituțional.

Facebook Comments