Numărul de sosiri ale turiștilor în România a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei, an care a bulversat industria turistică locală. E drept, Guvernul pregătește o serie de măsuri fiscale prin care turismul local ar putea fi afectat din nou. În luna iunie 2023, comparativ cu luna iunie 2022, sosirile turiștilor au crescut cu 7,7%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români au crescut cu 5,0%, arată datele transmise joi de Statistică, conform hotnews.ro.
Străinii care ne vizitează preferă consistent Capitala (trei sferturi dintre ei) și orașele reședință de județ, în special Brașov și Constanța și aleg să petreacă în medie 2,2 zile în România. Românii își balansează vizitele- merg și la mare și la munte- dar numărul de înnoptări e mai mic decât cel al străinilor (1,9 zile- date valabile pentru primele 6 luni ale anului).
Guvernul vrea eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetarii cu salarii brute mai mari de 10.000 de lei și creșterea TVA la 19% pentru hoteluri și restaurante.
Hotelierii spun că aceste măsuri ar încuraja reapariția turismului ”la negru” și ar diminua numărul investițiilor. De asemenea, ar duce la scumpiri cu 10% ale serviciilor turistice din România, la probleme sociale și la adâncirea deficitului bugetar.
”ANAT a aflat cu surprindere de intenția Guvernului României de a anula voucherele de vacanță acordate bugetarilor, în condițiile în care tocmai se discută despre acordarea de vouchere și angajaților firmelor private. De asemenea, taxarea excesivă ar constitui un obstacol enorm pentru creșterea turismului. Intenția de creștere a TVA la hoteluri și restaurante la 19% va conduce la o majorare de minim 10% a costurilor serviciilor turistice din România, dar mai ales la probleme sociale și la adâncirea deficitului bugetar. De ce nu se gândește Guvernul României la reducerea cu seriozitate a cheltuielilor bugetare, și vede ca primă soluție creșterea taxelor? Într-o perioadă deja dificilă pentru industrie, o astfel de măsură ar putea determina reducerea atractivității turistice a țării noastre și scăderea numărului de turiști”, declară Alin Burcea, prim vicepreședinte ANAT.
Importanța unei viziuni de ansamblu este esențială, iar ANAT atrage atenția că sectorul turistic reprezintă o investiție absolut necesară pentru economia țării și pentru imaginea României în lume. Guvernanții ar trebui să adopte măsuri inteligente și eficiente, care să promoveze creșterea fiscalizării în turism, iar voucherele de vacanță ar trebui să rămână o soluție pentru stimularea acestui domeniu.
”ANAT se alătură specialiștilor economici și ai patronatelor care trag un semnal de alarmă serios privind impactul grav negativ al acestor măsuri asupra economiei. Mărirea TVA a doua oară, în scurt timp, în turism, ar duce la creșteri ale prețurilor in lanț. Această măsură ar duce economia în zona gri de subzistență și ar accelera spirala negativă a consumului. În toate țările din jur, turismul are o cotă de TVA redusă. De altfel, turismul, atât de grav afectat de pandemie și de proximitatea războiului, a fost compensat mult mai puțin în România decât în restul Europei. Măsura Horeca 2 anunțată drept certă și inclusă într-o OUG anul trecut, nu s-a mai materializat, iar firmele din turism, decapitalizate și fără personal calificat, au fost lăsate să se descurce cum pot. Incomingul românesc e încă la jumătate față de 2019, revenindu-și cel mai greu”, subliniază Adrian Voican, vicepreședinte ANAT și vicepreședinte al Consiliului Consultativ al Turismului din România.
Turismul românesc a revenit la nivelurile de dinainte de pandemie
Facebook Comments