TU ȘTII SĂ ÎNGRIJEȘTI LALELELE?

by Dana B.

Facuta celebra de catre olandezi si iubita de foarte multe persoane, laleaua este o floare de primavara foarte frumoasa, fiind disponibila in multe culori sau forme.

Crescand de la bulbi, lalelele au nevoie de o iarna prelungita pentru hibernare, intr-un loc umed si sol bine drenat.

Floarea – Floarea de lalea este singura pe tulpina, cuprinde doar 5 sau 6 petale, sau 6 sepale dispuse circular. Floarea este in forma de cupa, si are aproximativ 10 cm. Florile apar spre mijlocul primaverii, iar spre sfarsitul acesteia deja sunt cazute.
Petalele – Petalele sunt fine si neregulate, taiate sau lobate, pe muchiile lor. Petalele pot fi de diferite culori, precum  alb, violet, roz, rosu, galben, portocaliu sau verde.

Frunzele – Frunzisul ramane pana la 8 saptamani dupa inflorire, ceea ce produce suplimente penttru refacerea bulbului subteran sau chiar pentru rasarirea unui alt bulb. Spre inceputul verii, frunzele se ingalbenesc, si dispar.

Plantarea bulbilor de lalele

Plantarea bulbilor de lalele nu necesita foarte mult timp, efort sau cunostinte. Ele cresc pur si simplu, chiar si atunci cand sunt plantate invers.

  • Pasul 1: Alegeti un loc pentru a planta bulbii. Aceasta poate fi intr-o gradina de flori deja existenta, sau, daca doriti sa aveti o privire de ansamblu mai naturala, plantati-le sub copaci, sau in gazon. Lalelele cresc cel mai bine la soare, dar tolereaza si umbra partiala. Cand este timpul ca lalelele sa infloreasca, cel mai probabil inca nu au inverzit copacii…
  • Pasul 2: Plantati bulbii inca de toamna. Frigul de peste iarna creeaza o reactie in interiorul bulbului, care determina cresterea frunzelor si a lastarilor. Plantati bulbii in Septembrie sau Octombrie, cand temperatura este aproximativ 10-15 grade. Bulbii trebuie sa fie plantati cu cateva saptamani inainte de primul inghet, pentru ca radacinile sa aibe timp sa creasca.
  • Pasul 3: Pregatiti solul inainte de a planta bulbii. Desteleniti solul cu o lopata. Daca plantati intr-o gradina deja existent, solul ar trebui sa fie pregatit, iar dvs. nu trebuie sa mai faceti nimic in plus. Daca insa plantati intr-o zona unde nu au mai fost plantate flori, atunci este indicat sa adaugati compost si muschi de turba sis a il amestecati cu pamantul existent. Poate fi adaugat si fertilizator special pentru bulbi, dar de regula, nu este necesar, pentru ca de multe ori acesta arde bulbul. Adaugati-l mai bine dupa primul an de inflorire.
  • Pasul 4: Plantati bulbul de lalea cu partea plata in jos, la o adancime de aproximativ 10-15 cm. De regula adancimea de plantare se calculeaza astfel: apreciati diametrul bulbului, iar adancimea trebuie sa fie de 2-3 ori mai mare.
  • Pasul 5: Batatoriti solul, si udati cu apa din abundenta. Nu mai udati, decat la primavara, cand apar primele frunze. Adaugati mulci sau paie, care au rolul de a proteja radacinile in timpul iernii.

Lalelele se pot planta si in ghivece, nu numai in gradina. Iata principalii pasi:

  • Pasul 1: Selectati un ghiveci care este prevazut cu gauri de scurgere si tava de drenaj dedesupt.
  • Pasul 2: Umpleti partea de jos a ghiveciului cu pietris sau piarta, pe o suprafata de aprox. 2.5-3 cm.
  • Pasul 3: Adaugati 5 cm de pamant. Batatoriti-l bine, dar nu cat sa devina foarte tare.
  • Pasul 4: Introduceti bulbii cu partea plata in jos. Numarul de bulbi plantati depinde de largimea ghiveciului.
  • Pasul 5: Acoperiti bulbii cu un alt strat de pamant di apoi deasupra un strat de 2 cm de nisip. Acesta va ajuta mentinerea solului umed.
  • Pasul 6: Asezati ghiveciul intr-un loc rece. Se recomanda ca temperatura sa fie cuprinsa intre 0-10 grade. Cele mia indicate locuri sunt: un subsolul neincalzit, pivnita sau chiar frigiderul.  Lasati ghiveciul in aceste conditii timp de 8-10 saptamani. Intre timp, udati o data la aproximativ 3 sptamani.
  • Pasul 7: Mutati ghiveciul dupa inflorire, la un loc cald. Acum, lalelele au o inaltime de aproximativ 5-10 cm.

Cresterea bulbilor de lalea in apa

Atunci cand campul sau gradina sunt acoperite de zapada, iar zilele sunt intunecate si friguroase, cateva lalele puse pe pervazul ferestrei, reprezinta o speranta, ca primavara se apropie, impreuna cu zilele frumoase. Unul dintre cele mai simple moduri de a realiza acest vis este sa fortati bulbul sa infloreasca in apa. Lalelele vor avea nevoie de aproximativ 4 luni sa infloreasca, asa ca incercati sa incepeti aceasta activitate in Octombrie, daca doriti ca in Februarie sa aveti lalele in propria casa.

  • Pasul 1: Umpreti un recipient de sticla cu aproximativ 1/3 cu pietris decorativ colorat. Nu este necesar sa utilizati numai recipiente de sticla, insa acesta, fiind transparent, va va permite sa urmariti dezvoltarea radacinilor.
  • Pasul 2: Puneti bulbul de lalea deasupra pietrelor decorative, cu partea turtita in jos. Adaugati cateva pietre in plus, astfel incat bulbul sa fie inconjurat de acestea, si nu acoperit.
  • Pasul 3: Adaugati apa in recipient, la 1/3 din inaltime. Apa nu trebuie sa atinga bulbul; radacinile sunt cele care vor creste in apa.
  • Pasul 4: Puneti recipientul intr-o camera intunecata, unde temperature este intre 10-13 grade. Verificati-l ocazional, si daca este necesar, mai adaugati apa, dar fara asa ca aceasta sa atinga bulbul, pentru ca acesta va risca sa putrezeasca.
  • Pasul 5: Dupa minim 12 saptamani, mutati recipientul pe pervazul unei ferestre. In decurs de 1 luna, acesta va inflori.

Pastrarea bulbilor de lalele

Lalelele au structura radacinilor in bulbi, si, desi sunt considerate puternici, chiar si ei au nevoie de ingrijire, pentru mentinerea lor sanatoasa. Bulbii de lalele trebuie plantati imediat, iar daca acest lucru nu este posibil, trebuie pastrati in siguranta. In plus, in zonele mai reci, bulbii trebuie sa fie pastrati in timpul lunilor de iarna, iar apoi sa fie replantati primavara devreme.

  • Pasul 1: Se lasa frunzele sa ingalbeneasca, inainte de a le taia. Poate fi tentanta taierea frunzelor verzi, o data ce laleaua a inflorit, dar pentru a pastra si a conserva integritatea bulbului, trebuie sa permiteti ca acestea sa absoarba lumina soarelui, sa o transforme in zahar, sis a il inmagazineze in bulbi. Acesta reprezinta sursa de hrana a plantei in anul urmator.
  • Pasul 2: Adaugati mulci peeste bulbi inainte de venirea iernii. Aceasta este cea mai buna modalitate de a pastra bulbii.
  • Pasul 3: Sapati pentru a dezgropa bulbul, cu foarte mare grija, pentru a nu il deteriora.
  • Pasul 4: Pastrati toti bulbii neplantati sau dezgropati intr-un loc uscat, cu temperature constanta de 12-14 grade. Se mai pot tine ingropati intr-un recipient cu muschi de turba umeda.

Sursa: gradina.ro

Facebook Comments