Tu știi cum să alegi corect crema de protecție solară?

by Dana B.

In timpul expunerii la soare, pielea e mai predispusa la arsuri, imbatranire prematura si chiar la cancer de piele. Din acest motiv, cremele pentru protectie solara, ochelarii de soare si palariile nu trebuie sa lipseasca din geanta cand mergi la plaja.

In timpul expunerii la soare, pielea e mai predispusa la arsuri, imbatranire prematura si chiar la cancer de piele. Din acest motiv, cremele pentru protectie solara, ochelarii de soare si palariile nu trebuie sa lipseasca din geanta cand mergi la plaja.

Insa toate acestea trebuie folosite in functie de gradul de expunere la soare, pigmentul pielii si varsta. Recomandat este ca, inainte de a incepe sa te expui la soare, sa consulti un medic dermatolog care te va ajuta sa alegi crema cu factorul de protectie potrivit pielii tale.

Dr. Mike Brown, specialist in dermatologie, raspunde pentru DailyMail la cele mai frecvente intrebari despre cremele pentru protectie solara.
Ce reprezinta cifra factorului de protectie?

Cifra factorului de protectie (SPF) mentionata pe eticheta reda nivelul filtrului solar si se refera la timpul pe care il poti petrece la soare fara sa te arzi. Astfel, daca pielea ta se inroseste in mod normal dupa 5 minute petrecute la soare, lotiunea cu protectie solara 15 te ajuta sa petreci 75 de minute la soare inainte sa te inrosesti. Insa vei obtine acest rezultat doar daca aplicarea lotiunii se face corect.

Atentie! SPF-ul reflecta gradul de protectie pentru ultravioletele B (UVB) care provoaca inrosirea pielii. Pentru o protectie eficienta, produsul trebuie sa filtreze si UVA (etichetele trebuie sa contina un logo sau semn distinctiv UVA), ultraviolete responsabile de aparitia ridurilor si alte simptome ale imbatranirii pielii. De asemenea, acestea contribuie si la dezvoltarea cancerului de piele.
Care este factorul de protectie care mi se potriveste?

Factorul de protectie trebuie ales in functie de tipul de piele si de timpul pe care il vei petrece la soare. Majoritatea specialistilor recomanda cremele cu factor de protectie peste 15. Persoanele cu pielea deschisa la culoare trebuie sa foloseasca produse cu SPF cel putin 30.
Cand trebuie aplicat un nou strat de crema cu SPF?

Majoritatea produselor rezista pe piele timp de cateva ore, dupa care este nevoie sa aplici un nou strat.

Nu uita de lotiunea cu SPF care trebuie aplicata imediat dupa ce ai iesit in apa.

Am nevoie de un produs special pentru fata?

Desi ofera aceeasi protectie ca si celelalte produse, cele create special pentru fata sunt mai delicate, ofera mai multa hidratare, avand in vedere ca aceasta zona este mai sensibila decat restul corpului.

Copiii au nevoie de produse speciale?

Nu neaparat. In cazul copiilor este recomandata folosirea cremelor cu SPF cel putin 30. Trebuie sa tii cont si de faptul ca pielea copiilor este mai sensibila si sa optezi pentru produse cu delicate, fara parfum.
Nu uita!

  • Intinde crema pe tot corpul, fara sa omiti zone precum urechile sau partea din spate a genunchilor si a picioarelor;
  • Crema se aplica doar pe pielea uscata;
  • Produsele de protectie solara trebuie aplicate in mod regulat, la fiecare doua ore;
  • Crema se aplica cu 20 minute inainte de a te expune la soare;
  • Daca ai tenul foarte deschis, foloseste o lotiune cu SPF 30 sau chiar mai mare;
  • Protejeaza-ti pielea si in zilele innorate;
  • Cele mai expuse zone la arsura solara sunt umerii, decolteul, nasul, buzele si marginea superioara a urechilor.

Atentie! Expunerea la soare fara filtru de protectie duce la o imbatranire celulara precoce si la accentuarea ridurilor. Persoanele care au foarte multe alunite prezinta un risc crescut pentru dezvoltarea cancerului de piele, de aceea este recomandat sa evite expunerea prelungita la soare.

 

Sursa: eva.ro

Facebook Comments