Trucuri care te ajută să scapi de anxietate

by Dana B.

Mintea este principalul tau inamic atunci cand vine vorba de anxietate. Invata cum sa iti controlezi reactiile concentrandu-te asupra anumitor aspecte care te ajuta sa treci mai usor peste astfel de momente. Afectiune din cauza careia pacientii trec prin stari neplacute, nu se simt in largul lor si isi fac griji excesiv, anxietatea poate fi combatuta cu ajutorul unei terapii ce isi are radacinile in meditatia budista.

Iata cativa pasi care te vor ajuta sa treci mai usor peste crizele care te incearca zilnic.

  1. Inainte de a-ti indrepta mintea catre stimulii care iti provoaca anxietate, concentreaza-te asupra respiratiei, asupra aerului care patrunde usor prin nari si ajunge in plamani. Simte-ti bataile inimii si imagineaza-ti cum pompeaza sange oxigenat in corp. Continua pana te simti destul de relaxata pentru a putea medita.
  2. Pasul urmator presupune sa iti indrepti atentia catre stimulii care iti provoaca anxietate. Ce anume te deranjeaza in acel moment? Sunt multe ganduri care vin si pleaca sau exista si unul care ramane pe termen lung? Analizeaza obiectiv gandurile pe care le ai, mai degraba decat sa reactionezi emotional la aparitia lor.
  3. Exista un mit potrivit caruia atunci cand meditezi, mintea ta trebuie sa fie goala. Nimic mai fals. Gandurile nu sunt inamicii tai si incercarea de a le opri nu face decat sa duca la si mai mult chin. Trateaza gandurile in timpul meditatiei ca si cand ar fi un post de radio care se aude in fundal – le poti auzi, dar atentia ta este concentrata pe altceva. In timpul meditatiei, esti constienta de gandul respectiv, dar nu te lasi influentata de ceea ce iti transmite. Incearca sa nu iti cataloghezi gandurile drept bune sau rele. Cultiva o atitudine echilibrata, o stare de indiferenta fata de ceea ce se petrece in mintea ta. Priveste-ti gandurile cu blandete si curiozitate. Vor deveni mai usor de manipulat.
  4. Oricand observi ca mintea iti zboara, ia la cunostinta ca ai iesit de pe frecventa si incearca usor sa te intorci la a-ti observa gandurile, fara reactii bruste si fara sa te enervezi ca ai iesit de pe carare.
  5. Continua sa lucrezi cu grijile tale in acest fel pentru o vreme. Este o adevarata provocare, asa ca incearca sa practici acest tip de meditatie pentru perioade scurte la inceput. S-ar putea sa simti ca ametesti cand incepi, fiindca practic incetezi sa te mai invarti in cerc, panicata din cauza gandurilor negre. In starea de liniste a meditatiei, s-ar putea sa ai impresia ca gandurile tale se multiplica si ca sunt mai abundente decat de obicei. De fapt, nu este asa, ci doar devii tu mai constienta de ele. Cu cat vei exersa mai mult, cu atat mintea ta va reusi sa manuiasca grijile fara sa simti ca te coplesesc.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments