Pune frigiderul la rece
Dacă frigiderul tău stă undeva în apropierea unei surse de căldură, cum sunt caloriferul, maşina de spălat sau cuptorul, atunci acesta va consuma mult mai mult curent electric. Aşadar, asigură distanta între ele sau foloseşte o izolaţie bună.
Alege frigiderul potrivit
Frigiderele şi lăzile frigorifice vechi sunt adevăraţi devoratori de curent electric, Dacă Tti cumperi un astfel de aparat din categoria A, vei economisi până la 400 kWh pe an.
Spală fereastra cuptorului
La deschiderea uşii cuptorului, se pierde 20% din căldură, aşa că spală fereastra uşii de la cuptor şi deschide-o cât mai rar cu putinţă,
Foloseşte oalele potrivite
Atunci când fierbi ceva, foloseşte mereu cea mai mică oală cu putinţă, astfel încât să se potrivească perfect pe ochiul de la aragaz, în acest mod, economiseşti 30% din energie. Atenţie: dacă fierbi ceva fără capac, durează de trei ori mai mult decât acoperit.
Aragazul, în locul cuptorului
Dacă poţi alege între a găti la cuptor sau pe aragaz, află că varianta aragazului este de cinci ori mai ieftină, în loc să prăjeşti pâinea în cuptor, foloseşte un toaster, Vei economisi până la 70% din energie.
Analizează preţurile
Când faci cumpărături importante, este bine să te interesezi de preturi în mai multe magazine, Uneori, diferentele de pret la acelaşi produs sunt incredibil de mari, Nu rata nici sezonul de reduceri – atunci poti cumpăra lucruri chiar la jumătate din pretul lor normal.
Dezgheaţă congelatorul
Dezgheată congelatorul cel putin o dată la jumătate de an, Dacă stratul de gheată este prea gros, atunci răcitorul trebuie să intre prea des în funcţiune şi vei consuma mai multă energie electrică.
Închide calculatorul când nu îl foloseşti
Până la 70% din energia folosită de calculator se consumă atunci când nimeni nu lucrează la el, Prin urmare, nu îl uita deschis.
Antenă în loc de cablu
Antena prin satelit este mult mai rentabilă decât abonamentul la cablu. Numărul de programe între care vei putea alege este mai mare, iar investiţia făcută va fi recuperată în timp.
Nu lăsa aparatele în stand-by
Când rămân în stand-by, aparatele casnice continuă să consume energie, chiar dacă sunt oprite. Televizorul, calculatorul, combina audio şi alte aparate din casă trebuie stinse de tot după ce au fost folosite, fie prin oprirea din buton, fie prin scoaterea din priză.
Economiseşte căldura
Dacă vei scădea temperatura unei încăperi chiar şi cu numai un grad, vei reuşi să economiseşti aproximativ şase procente de energie. Chiar dacă temperatura de afară continuă să scadă, este recomandat să păstrezi în casă o temperatură constantă,în dormitor, temperatura ideală trebuie să fie între 15 şi 18 grade.
Foloseşte becuri economice
Cu becurile care folosesc putină energie, poti ajunge la o economie de până la 80% din energia electrică, în plus, acestea au o viată de 10 ori mai lungă. Dacă vei schimba toate becurile obişnuite din casă cu becuri economice, vei vedea că rezultatele vor fi pe măsură.
Pune-ţi geamuri termopan
Înlocuieşte ferestrele vechi cu geamuri termopan. Deşi aceasta poate fi o investiţie destul de mare, beneficiile nu vor întârzia să apară. Pe timp de iarnă, vei economisi 30% din căldura casei, care va fi păstrată mult mai bine în încăperi.
Nu irosi energie cu maşina de spălat
Spălatul rufelor la o temperatură de până la 60°C va duce la o economisire a energiei electrice. O familie cu doi copii va plăti, de exemplu, cu 250 RON mai putin pe an.
De multe ori este suficient să speli rufele la 30 sau 40 de grade pentru a fi curate, în plus, dacă speli o maşină plină de haine, energia consumată la stoarcere va fi mai mică decât dacă ai spăla două maşini de rufe, umplute doar pe jumătate.
Programele de prespălare şi cele de spălare uşoară nu trebuie folosite decât în cazurile în care sunt cu adevărat necesare.
Pentru rufele deschise la culoare, adaugă o linguriţă de zahăr şi o lingură de otet pe lângă detergentul de rufe. Acestea au un efect benefic asupra rufelor, iar oţetul este eficient în înlăturarea calcarului.