Numit dupa florile de culoarea violet-roz, trifoiul rosu (Trifolium pratense) are o istorie lunga de folosire ca medicament. In China si Rusia, trifoiul rosu a fost folosit pentru a trata infectiile respiratorii si congestia nazala. El a fost utilizat si pentru a trata tusea, pentru a grabi procesul de vindecare a ranilor si pentru a reduce retentia de apa.
Astazi, trifoiul rosu este studiat pentru beneficiile sale posibile pentru oamenii care sufera de boli de inima, diabet, marirea prostatei, etc.
Impiedica dezvoltarea cancerului
Trifoiul rosu a fost promovat ca un potential tratament pentru cancer inca din anii 1800. Cercetarile recente, efectuate de catre Institutul National al Cancerului, au descoperit ca trifoiul rosu contine patru fitoestrogeni: biochanin-A, formononetin, daidzein si genisteina. Daidzeinul si genisteina impiedica dezvoltarea tumorilor canceroase. Trifoi rosu contine si tocoferol, o forma de vitamina E, care a fost asociat cu reducerea riscului de atac de cord si de cancer.
Trifoiul rosu este un ingredient activ intr-o formula comercializata pentru tratarea cancerului. Cu toate acestea, este important sa retineti ca folosirea plantelor medicinale pentru tratarea cancerului este extrem de controversata, iar oricine care sufera de o boala grava ar trebui sa fie sub ingrijirea unui medic.
Actiune hormonala
Trifoiul rosu contine o concentratie mare de fitoestrogeni, care imita actiunea hormonilor feminini din organism. Un studiu efectuat pe bovine a constatat ca bovinele care au fost hranite cu cantitati mari de trifoi rosu au prezentat cresteri semnificative ale ugerelor. Astazi, trifoiul rosu este inclus in unele suplimente pe baza de plante, care pretind ca promoveaza marirea sanilor pe cale naturala.
Desi efectele fitoestrogene ale semintelor de in si ale boabelor de soia au fost mult mai intens studiate, trifoiul rosu poate fi, de fapt, un tratament mai eficient pentru ameliorarea simptomelor menopauzei. El este un ingredient activ in multe suplimente eliberate fara prescriptie medicala, care sunt folosite pentru a trata bufeurile.
Imbunatateste circulatia
Cateva studii au aratat ca trifoiul rosu imbunatateste fluxul de sange din artere si venele. Astfel, trifoiul rosu se poate dovedi util in tratarea hipertensiunii arteriale si a fluxului redus de sange, la pacientii cu boli cardiovasculare si la diabetici. Efectele de estrogen ale trifoiului rosu au determinat unii cercetatori sa teoretizeze ca ar putea ajuta la tratarea simptomelor de hipertrofie benigna de prostata, o afectiune in care glanda prostatica incepe sa creasca din nou, la varsta de mijloc.
Trifoiul rosu a fost folosit in mod traditional pentru a trata inflamatiile si infectiile, inclusiv syphillus, bolile venerice si tuberculoza. Studiile recente au aratat ca aceasta planta chiar ucide mai multe tipuri de bacterii, inclusiv bacteriile care cauzeaza tuberculoza.
Cum se prepara ceaiul de trifoi rosu
Trifoiul rosu este disponibil si sub forma de capsule, extracte, preparate lichide si ceaiuri. Urmati instructiunile de dozare de pe ambalaj.
Pentru a va face ceai de trifoi rosu, pur si simplu adaugati o lingura de flori de trifoi uscate sau proaspete in o cana cu apa fierbinte. Puteti bea de pana la trei ori pe zi.
Precautii
Trifoiul rosu a aratat o activitate fitoestrogenica. Persoanele care iau pastile anticonceptionale sau persoanele care au un istoric de boli de inima sau de accidente vasculare cerebrale ar trebui sa ia trifoiul rosu doar cu aprobarea medicului.
Sursa: sanatos.bzi.ro