Apel disperat al unei mame. Femeia cere ajutorul autorităţilor române pentru repatrierea fiicelor sale, aflate în Fâşia Gaza. Născute în România, fetele au rămas încă din 2001 în zona de conflict dintre Israel şi Palestina, cu tatăl lor. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti spune că repatrierea este îngreunată de lipsa actelor care să demonstreze cetăţenia română.
Fâşia Gaza este sinonimă, pentru mulţi, cu pericolul şi incertitudinea. Aşa s-ar descrie şi situaţia în care se află trei tinere, fiicele unei mame din România şi ale unui tată palestinian.
S-au născut în ţara noastră şi s-au mutat cu familia în Fâşia Gaza, acum 17 ani.
Puţin mai târziu, mama a revenit în România, pentru ceea ce trebuia să fie o vizită scurtă. Nu s-a mai putut întoarce din cauza situaţiei din regiune.
Mama: A început a doua Intifadă şi a fost extrem de greu să se intre acolo.
Fetele au rămas cu tatăl.
Mama: Sisteme juridice diferite au îngreunat obţinerea custodiei şi întoarcerea copiilor acasă. Au trăit într-un mediu în care deciziile le lua doar tatăl. N-au fost niciodată întrebate, nu s-a ţinut cont de doleanţele lor şi, evident, când eşti adult, când eşti la vârsta aceasta tânără îţi doreşti să trăieşti în nişte condiţii normale.
Fetele, ajutate din România de mama lor, fac demersuri pentru a ajunge în ţară. Singura dovadă a naţionalităţii lor sunt copii după certificatele de naştere emise de autorităţile române.
Mama: Există un pericol iminent de a fi ucise sau bătute sau agresate încât să fie mutilate pe viaţă.
La solicitarea Digi24, ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a transmis că ştie de acest caz încă din 2011.
„Întrucât cele trei cetățene române nu posedă decât documente palestiniene, misiunea diplomatică a României la Tel Aviv a întreprins demersuri în vederea contactării acestora pentru întocmirea și eliberarea documentelor de călătorie românești necesare repatrierii. Totodată, Ambasada României la Tel Aviv și Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah mențin legătura cu autoritățile locale competente pentru demararea și urgentarea procedurilor specifice acestor cazuri”, a explicat biroul de presă al MAE.
Sursa: digi24.ro