Trei milioane de panouri fotovoltaice au primit aprobare de mediu doar în judeţul Arad

by Florian Popa

Trei milioane de panouri fotovoltaice au primit aprobare de mediu doar în judeţul Arad, între care şi cel mai mare parc fotovoltaic din România, care însumează 1,79 milioane panouri, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), potrivit hotnews.ro.
”Proiectele care vizează folosirea energiei solare sau eoliene, pentru producerea energiei electrice, sunt unele din cele mai importante investiţii aprobate din punct de vedere al protecţiei mediului, în cursul anului 2023, de Agenţiile pentru Protecţia Mediului (APM). Cel mai mare parc fotovoltaic din România, care se va construi în judeţul Arad şi însumează 1.790.000 de panouri, precum şi cele 31 de hectare de teren din judeţul Botoşani, pe care va fi construit un parc eolian cu 23 de turbine sunt, potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Laurenţiu Alexandru Păştinaru, doar o parte din proiectele pentru care s-au emis deja acte de reglementare”, anunţă ANPM.
Şi în judeţul Mehedinţi a fost aprobat un proiect care vizează construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafata de 1.713.135 mp teren situat în comuna Jiana. Valoarea acestei investiţii este estimată la circa 80 de milioane de euro.
„Parcurile fotovoltaice din judeţul Arad, reprezintă o categorie importantă de proiecte aprobate de APM Arad, în cursul anului trecut, conform datelor furnizate de agenţia judeţeană. Acestea urmează să fie dezvoltate, în următorii ani, de două companii private, pe suprafeţe impresionante, de 1.065 şi, respectiv, 690 de hectare. Astfel de proiecte există în mai multe judeţe din ţară, chiar dacă de dimensiuni mult mai mici, o dovadă că România mizează pe energia regenerabilă”, a declarat preşedintele ANPM.
Cel mai important din aceste proiecte, denumit ”Arad 1”, va include 1.790.000 de panouri fotovoltaice, 311 posturi de transformare şi invertoare de la 800 V la 33 kV, 9 substaţii de transformare şi trei staţii de transformare, precum şi sisteme de stocare a energiei electrice. Acesta este cel mai mare parc fotovoltaic din România şi conform proiectului, puterea instalată care va fi generată de sistem este de 1.065 MW, iar energia electrică obţinută va fi distribuită în Sistemul Energetic Naţional.
„Mai mult decât atât, parcurile fotovoltaice „Nadab I” şi ”Nadab II” însumează 1.138.344 de panouri fotovoltaice, 125 de posture de transformare, 5 substaţii de transformare şi o putere instalată totală de 683 de MW, care vor fi distribuiţi, de asemenea, în Sistemul Energetic National. Împreună cu „Arad 1”, acestea totalizează aproape 3.000.000 de panouri fotovoltaice”, a mai spus Laurenţiu Alexandru Păştinaru. Parcuri eoliene vor fi dezvoltate în Botoşani, Buzău, Caraş Severin şi Iaşi.
Proiectul „Construire turbine eoliene, drumuri de acces, staţie de subtransformare, asigurare utilităţi, organizare şantier”, dezvoltat în judeţul Botoşani de o companie privată a primit acord de mediu de la APM Botoşani, pentru a fi amplasat în extravilanul comunei Mitoc, pe o suprafaţă totală de 318.033 mp. Cele 23 de turbine eoliene vor avea o putere totala de 138 MW.
Şi Buzăul va avea un parc eolian pe un teren proprietate privată a comunei Movila Banului, cu suprafaţa de 235 de hectare. Planurile dezvoltatorului prevăd, potrivit APM Buzău, construirea unei Centrale Electrice Eoliene alcătuită din 10 turbine eoliene cu puterea instalată de aproximativ 66 MW, cu amenajările aferente, spaţii pentru echipamente tehnico-edilitare şi a infrastructurii necesare amplasării şi operării. Întreaga instalaţie va fi racordată la reţeaua publică de energie electrică. Proiectul face parte dintr-un ansamblu de parcuri eoliene proiectate pentru judetul Buzău, care compun obiectivul energetic denumit Centrala electrica eoliana 165 MW-Buzău Vest, aprobat de CNTEE Transelectrica SA.
Parcul eolian Sfânta Elena, propus de o companie privată, pentru judeţul Caraş-Severin, în comunele Coronini şi Moldova Nouă, pentru care a fost parcursă procedura de evaluare de mediu, de către APM Caraş-Severin, cuprinde 22 de turbine eoliene care pot atinge înălţimea maximă la vârful palei de 200 de metri şi infrastructura asociată. Puterea nominală totală la nivelul parcului este de 142,4 MW, perioada de implementare propusă este de 36 de luni de la data emiterii autorizaţiei de construire, iar valoarea estimată a proiectului este de 120 de milioane de euro.
„Un alt proiect de construire a unui parc eolian se află în procedură de emitere a autorizatiei de mediu, la APM Iasi şi prevede amplasarea şi instalarea a 12 turbine eoliene cu puterea totală de 72 MW, pe teritoriul administrativ al comunei Ruginoasa, pe o suprafaţă totală de 253.725 mp. Construcţia va include şi retele electrice de transport, statie de transformare, amenajare de drumuri existente, precum si construirea de noi drumuri de acces”, a detaliat vicepreşedintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.
Înălţimea maximă aprobată pentru aceste turbine este de 207 metri şi se estimează că centrala va livra în Sistemul Energetic Naţional, aproximativ 148.000 MWh/an.

Facebook Comments