Beneficiile macului în osteoporoză
Stresul generat de evenimentele din prezent, dar şi de cele din trecut peste care nu am reuşit să trecem şi ne revin în minte, face corpul să elibereze un hormon numit cortizol, care poate fi extrem de dăunător oaselor. Ia o pauză şi află în continuare cum poţi să te tratezi. Florile de mac sălbatic au efect de relaxare şi calmează stările de nervozitate. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă. Seminţele de mac sunt un remediu împotriva osteoporozei, prin conţinutul ridicat de fosfor. Se pot consuma în preparate alimentare.
Ceaiuri bune pentru oase
Banala urzica este bogata în calciu, magneziu, sulf, proteine, vitaminele C, D şi K. Acest „cockteil” o recomanda în tratamentele pentru prevenirea şi tratarea osteoporozei. O cana de infuzie de urzica (o lingura de planta proaspata bine marunţita sau o linguriţa de pulbere de planta uscata la o cana cu apa) are aproximativ 300-500 mg de calciu. Ceaiul din frunze de papadie (infuzie din doua linguriţe la o cana cu apa) ajuta la creşterea densitaţii oaselor.
Cura cu apa argiloasa pentru osteoporoză
Argila este şi ea un bun remediu împotriva osteoporozei. În acest scop, se face o cura cu apa argiloasa timp de 21 de zile. Se pune o linguriţa de argila într-un pahar cu apa şi se lasa aproximativ opt ore. Se beau un pahar dimineaţa pe stomacul gol şi înca doua cu o jumatate de ora înainte de masa de prânz şi, respectiv, de seara. Se consuma doar apa decantata şi se arunca argila ramasa pe fundul paharului. Este important sa nu foloseşti recipiente sau tacâmuri de plastic sau metal, ci doar din sticla sau porţelan. Daca este nevoie sa se reia cura, se face mai întâi o pauza de doua saptamâni.
Coada-calului, remediu din vechime pentru oase
„Remediile pe baza de coada-calului au fost folosite timp îndelungat în medicina tradiţionala şi prezita interes şi pentru terapeutica moderna. Acestea au acţiune diuretica şi efecte favorabile asupra sistemului osos. Datorita acidului silicic şi a silicaţilor pe care îi conţine planta, asigura asimilarea mai buna a calciului şi încetinirea osteoporozei. Se consuma sub forma de decoct. Se fierb doua linguriţe de planta la o cana cu apa şi se beau doua-trei cani pe zi. Tinctura se prepara din 20 g planta uscata la 100 ml alcool de 60° prin macerare timp de opt zile. Se iau 25-30 de picaturi de trei ori pe zi în puţina apa. Tratamentul cu coada-calului este contraindicat în caz de litiaza renala si în edeme cardio-renale.” Dr. Farmacist Ovidiu Bojor