Trandafirul albastru ar putea crește și în grădinile noastre

by Cristian Dobre

De secole, grădinarii au încercat să reproducă trandafiri albaștri, însă fără succes. Acum, datorită biotehnologiei moderne, trandafirul albastru poate deveni un lucru cât se poate de real. Cercetătorii au descoperit o modalitate de a injecta enzimele producătoare de pigmenți din bacterii în petalele unui trandafir alb, colorând astfel florile în culoarea albastră.

Când cercetătorii au injectat bacteriile de A. tumefaciens într-o petală de trandafir alb, bacteriile au transferat genele producătoare de pigmenți la nivelul genomului trandafirului și o culoare albastră s-a răspândit de la locul injectării pe o anumită porțiune. Deși culoarea are o durată scurtă de viață, echipa declară că trandafirul produs în acest studiu este primul trandafir albastru din lume. Aceștia susțin că următorul pas este de a crea trandafiri care produc cele două enzime, fără a fi nevoie de injecții.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători chinezi și a fost publicat în revista ACS Synthetic Biology. Încercările de a crea flori cu culori deosebite care să depăşească preceptele estetice stricte ale mamei natură, evoluează continuu. În 2017, cercetatorii japonezi au creat prima crizantemă albastră prin adăugarea a două gene. Astfel, intervenţiile asupra ADN-ul şi modificarea acestuia în funcţie de gustul estetic al omului reprezintă noua provocare a horticulturii moderne.

În lume există peste 200 de specii de trandafir. Sunt un simbol al iubirii, fiind nelipsit din grădinile pasionaţilor de horticultură. Tradafirii sunt utilizaţi şi în obţinerea parfumurilor, parfumul fiind extras din glandele microscopice aflate în componenţa petalelor. De asemenea petalele de trandafir sunt uscate şi împachetate pentru a fi vândute şi utilizate în scop decorativ. Sunt utilizaţi şi în prepararea dulceţurilor, a siropurilor şi a jeleurilor. De asemenea, ei sunt folosiţi în prepararte pecum apa de trandafiri, care era utilizată pentru tratarea anumitor boli, în medicina populară.

 

Sursa: cunoastelumea.ro

 

Facebook Comments