Procedura de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe raza orașului Nădlac generează nemulțumiri în rândul proprietarilor întrucât aceștia sunt puși în situația de a nu fi în legalitate cu actele pe teren din cauza instituțiilor statului român. Problema i-a fost adusă la cunoștință senatorului de colegiu, Constantin Traian Igaș de către consilierul județean Mircea Onea.
“Consilierul județean mi-a supus atenției o problemă cu care se confruntă peste 260 de nădlăcani care nu și-au primit banii pe terenurile expropriate, ba mai mult, sunt puși în situația de a nu fi în legalitate cu actele cadastrale din cauza CNADNR” declară senatorul de colegiu, Traian Igaș.
Conform Hotărârii nr. 442/2013 a fost declanșată procedura de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică „Autostrada Nădlac-Arad”. A fost menționată și suma de 882 mii lei alocată de la bugetul de stat în contul deschis pe numele Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, la dispoziţia proprietarilor de imobile.
“Nemulțumirile privind exproprierea terenurilor au venit atât din partea persoanelor fizice cât și din partea persoanelor juridice, unii dintre ei fiind agricultori sau arendași. Aceștia mi-au solicitat să încerc să găsesc o soluție pentru a se da cât mai repede deciziile de expropriere întrucât în perioada imediat următoare vor trebui să depună la APIA cererile de plată pentru acordarea subvențiilor agricole și riscă să declare greșit din cauza constructorului care, pe anumite suprafețe, a și finalizat anumite lucrări” declară consilierul județean nădlăcan, Mircea Onea.
O parte a proprietarilor de teren au început demersurile, prin intermediul unui reprezentant legal, pentru scoaterea extraselor CF deși, conform Legii 255/2010, expropriatorul are responsabilitatea de a întocmi documentaţiile cadastrale conform dispoziţiilor legale aplicabile. “Cetățenii vor să își pună actele de proprietate în legalitate, ceea ce este de apreciat. De aceea vreau să le vin în ajutor și am depus o interpelare adresată conducerii CNADNR și Ministerului Transporturilor pentru a solicita redresarea cât mai rapidă a
situației. Instituțiile statului român ajung să fie responsabile pentru faptul că cetățenii nu au actele în regulă. Există și situația în care un cetățean este “fericitul” proprietar al unui pod și al unei benzi de accelerare, acestea fiind construite pe terenul expropriat, dar fără proceduri finalizate” afirmă senatorul arădean, Traian Igaș.