Astăzi, 17 iunie 2014, a avut loc şedinţa solemnă consacrată aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului. La evenimentul aniversar au participat foşti preşedinţi ai României, premierul şi membri ai Guvernului, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, foştii preşedinţi ai Senatului, conducători ai principalelor instituţii ale statului, membrii Curţii Constituţionale, Patriarhul Daniel, Principesa Margareta, Avocatul Poporului precum şi membri ai corpului diplomatic.
“Am sărbătorit 150 de ani de istorie şi tradiţie a Senatului României, unul dintre cele mai vechi din Europa. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a cerut un plebiscit pentru ca românii să se pronunţe asupra instituirii unei noi Camere parlamentare. Astfel a luat fiinţă primul Senat al României, care a funcţionat ca un factor de echilibru între puterile statului” declară senatorul arădean, Constantin Traian Igaş.
Senatul a fost desfiinţat în 1946, sub presiunea forţelor sovietice şi comuniste, dar a fost reînfiinţat în anul 1989 când Revoluţia din decembrie 1989 a deschis calea revenirii României la un regim democratic autentic, bazat pe alegeri libere şi pluralism politic, pe respectarea drepturilor omului, pe separaţia puterilor şi răspunderea guvernanţilor în faţa organelor reprezentative.
“Senatul României nu a fost o instituţie a statului comunist, ci un garant al democraţiei, iar renaşterea ca instituţie de prestigiu a statului român a însemnat şi revenirea la tradiţiile sale democratice şi parlamentare” este de părere senatorul Constantin Traian Igaş, chestor al Senatului.
La 20 mai 1990, au avut loc primele alegeri libere pentru Senat de după anul 1946. Din 1990 până astăzi, judeţul Arad a avut 23 de reprezentanţi în Camera Superioară a Parlamentului.